Γλωσσομαθείς και δίγλωσσοι έχουν καλύτερο έλεγχο του εγκεφάλου

26-12-2016

Πάντα πιστεύαμε πως η γνώση πολλών ξένων γλωσσών είναι σημάδι ευφυίας. Τώρα μελέτη το αποδεικνύει και επιστημονικά. Το να μιλάει κάποιος δεύτερη ξένη γλώσσα, σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του εγκεφάλου.
Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους στον πλανήτη είναι δίγλωσσοι. Έχουν δηλαδή δυο μητρικές γλώσσες, τις περισσότερες φορές επειδή οι γονείς τους είναι από διαφορετικές χώρες και μεγάλωσαν μιλώντας και ακούγοντας και τις δυο γλώσσες των γονιών τους.

Έρευνα τώρα δείχνει πως αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί, είναι καλύτεροι στο να κάνουν δυο δουλειές ταυτόχρονα και έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια μεγαλώνοντας. Αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον των ειδικών που ήθελαν να μελετήσουν τον εγκέφαλο των δίγλωσσων και να βρουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το συμπέρασμα για να βελτιώσουν τον εγκέφαλο και των υπολοίπων.
Ο Andrea Stocco και η Chantel Prat από το Πανεπιστήμιο της Washington μελέτησαν 17 bilinguals όπως λέγονται  στα Αγγλικά και 14 που είχαν μόνο μια μητρική γλώσσα. Εξέτασαν τις γνώσεις τους στις γλώσσες που μιλούσαν και τους έβαλαν να κάνουν πολύπλοκες ασκήσεις αριθμητικής.Οι συμμετέχοντες έπρεπε να λύσουν 40 προβλήματα μαθηματικών σε ομάδες ενώ στη συνέχεια οι ομάδες άλλαξαν και κλήθηκαν να λύσουν και άλλα προβλήματα.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Τόσο οι δίγλωσσοι όσο και οι αυτοί που δεν ήταν, μπόρεσαν να λύσουν με την ίδια ικανότητα τα προβλήματα των μαθηματικών στον ίδιο χρόνο. Οι δίγλωσσοι όμως νίκησαν τους υπόλοιπους στη λύση νέων προβλημάτων κατά μερικά δευτερόλεπτα. Παράλληλα οι αξονικές εγκεφάλου έδειξαν πως το κομμάτι του εγκεφάλου των δίγλωσσων που σχετίζεται με τη μάθηση έδειξε μεγαλύτερη κινητικότητα όταν έλυναν τα νέα προβλήματα. Αυτό σημαίνει πως απορροφούν περισσότερο τη νέα πληροφορία από αυτούς που μιλούν μόνο μια γλώσσα.