Γονιμότητα: Αυτές είναι οι πιο γόνιμες ημέρες του μήνα

20-12-2017

Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες. Μια από τις προϋποθέσεις είναι να γνωρίζει η γυναίκα πολύ καλά τον κύκλο της και ποιες είναι οι πιο γόνιμες ημέρες της. Ποιες είναι όμως αυτές;

Υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να είναι σε θέση μια γυναίκα να υπολογίζει την ημέρα της ωοθυλακιορρηξίας:
– ο καταμήνιος κύκλος τους τελευταίους 6 μήνες να διαρκεί 28 ημέρες
– να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 2 έτη από την πρώτη εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως

Σε γενικές γραμμές – η ωοθυλακιορρηξία – λαμβάνει χώρα την 14η ημέρα σε κύκλο διαρκείας 28 ημερών. Δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής του ωαρίου κυμαίνεται από μία έως δύο ημέρες, η γόνιμη περίοδος είναι από την 14η έως την 16η ημέρα. Δεν τελειώνουμε, όμως, εδώ, καθώς και το σπερματοζωάριο ζει και αυτό περίπου δύο ημέρες.

Επομένως, οι γόνιμες ημέρες σε έναν τακτικό κύκλο 28 ημερών είναι από τη 12η έως τη 16η…

Επειδή, ωστόσο, πολλές φορές ενδέχεται να προκύψουν καθυστερήσεις στην ωοθυλακιορρηξία, καλό θα ήταν να προσθέσουμε άλλες δύο ημέρες, άρα καταλήγουμε στο διάστημα (ανάμεσα στη 12η και τη 18η ημέρα). Για όσους δεν επιθυμούν εγκυμοσύνη και χαρακτηρίζουν τις γόνιμες μέρες ως «επικίνδυνες», το διάστημα στο οποίο πρέπει να προσέχουν είναι το δεύτερο δεκαήμερο του κύκλου.

Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα ισχύουν, όπως προαναφέρθηκε, για τακτικούς κύκλους που διαρκούν 28 ημέρες. Για κύκλους μικρότερης διάρκειας, η ωοθυλακιορρηξία μετατίθεται νωρίτερα, ενώ για μεγαλύτερους αργότερα.

«Για παράδειγμα, σε κύκλο 24 ή 26 ημερών, οι γόνιμες μέρες μετατίθενται 2 ή 4 μέρες -αντίστοιχα- νωρίτερα του 18, ενώ σε κύκλο 35 ημερών πηγαίνουμε 7 ημέρες αργότερα…»

Όσον αφορά τις γυναίκες με ασταθή κύκλο, οι υπολογισμοί αυτοί δεν έχουν καμία σημασία. Αν αναλογιστούμε ότι η έμμηνος ρήση στις γυναίκες αυτές εμφανίζεται απρογραμμάτιστα, μπορούμε πολύ εύκολα να πέσουμε έξω στις μετρήσεις μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Υπογονιμότητα: Αυτές είναι οι κύριες αιτίες για τις γυναίκες
Γονιμότητα: Όσο παχαίνει ο άντρας τόσο μειώνεται η ποιότητα του σπέρματος