Γονιμότητα: Οι 3 παράγοντες που καθορίζουν την υγεία του σπέρματος

12-12-2018

Όταν κάποιος θέλει να γίνει πατέρας είναι σημαντικό να έχει υγιές σπέρμα. Αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν παράγοντες που καθορίζουν το εάν ένα σπέρμα είναι υγιές ή όχι. Ποιοι είναι αυτοί;

1. Η ποσότητα των σπερματοζωαρίων:
Είναι πιο πιθανό ένας άνδρας να είναι γόνιμος εάν το σπέρμα που απελευθερώνεται σε μια εκσπερμάτιση περιέχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml. Ο μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, καθώς υπάρχουν λιγότερα υποψήφια σπερματοζωάρια διαθέσιμα για να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

2. Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων:
Για να φτάσει το σπερματοζωάριο στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει πρέπει να μετακινηθεί μέσα από τον τράχηλο της μήτρας, τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Ένας άνδρας είναι πιο πιθανό να είναι γόνιμος εάν τουλάχιστον το 40% των σπερματοζωαρίων του κινείται.

3. Η μορφολογία των σπερματοζωαρίων:
Τα φυσιολογικά σπερματοζωάρια έχουν οβάλ κεφαλές και μακριές ουρές, που συνεργάζονται ώστε να έχουν καλή κινητικότητα. Αν και δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας όσο ο αριθμός και η κινητικότητα, όσο πιο πολλά σπερματοζωάρια έχει ένας άνδρας με φυσιολογικό σχήμα και δομή, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να είναι γόνιμος.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην ανδρική υπογονιμότητα. Για παράδειγμα, διάφορα προβλήματα υγείας, όπως είναι κάποιο πρόβλημα στον υποθάλαμο ή στην υπόφυση-τις περιοχές που ενεργοποιούν τους όρχεις ώστε να παράγουν τεστοστερόνη και σπερματοζωάρια-, νοσήματα των όρχεων, καθώς και διαταραχές που σχετίζονται με τη μεταφορά των σπερματοζωαρίων.

Τέλος, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η ηλικία του άνδρα. Η ικανότητα των σπερματοζωαρίων να κινούνται καθώς και η αναλογία των φυσιολογικών μορφολογικά σπερματοζωαρίων τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και να επηρεάζουν τη γονιμότητα του άνδρα, ιδιαίτερα μετά τα 50.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εσώρουχο: Πως επηρεάζει την υγεία του σπέρματος