Γονιμότητα: Πως βοηθάει ο ήλιος;

26-12-2016
Ο ήλιος δεν μας φτιάχνει μόνο τη διάθεση. Βοηθά και σε πολλά άλλα. Ένα από αυτά είναι και η γονιμότητα. Νέα έρευνα Βέλγων ερευνητών έδειξε πως η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ghent μελέτησαν 6.000 γυναικών σε διάστημα έξι ετών και συνέκριναν τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους με τις κλιματικές συνθήκες τον μήνα που κάθε γυναίκα ξεκίνησε την προσπάθεια κυοφορίας. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, έδειξαν πως κατά τη διάρκεια των περιόδων με την λιγότερη ηλιοφάνεια, τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων ήταν 14%, ενώ έφτανε στο 19% όταν ο καιρός ήταν καλύτερος. 
Τους μήνες με περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα ηλιοφάνεια, η γονιμότητα ενισχυόταν κατά ένα τρίτο. Ωστόσο, δεν προέκυπτε επιπλέον όφελος μετά τις έξι ώρες ηλιοφάνειας. 
 
Οι γυναίκες είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες επιτυχημένης εξωσωματικής γονιμοποίησης αν εκτίθενται σε καλές καιρικές συνθήκες έναν μήνα πριν και όχι κατά την φάση της σύλληψης. 
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Frank Vandekerckhove «η ηλιοφάνεια, η υψηλή θερμοκρασία και η απουσία βροχής έκανε την θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης περισσότερο αποτελεσματική. Κι ενώ η μελέτη εστίασε σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, πιστεύουμε ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν εξίσου και τις γυναίκες χωρίς προβλήματα γονιμότητας».
 
Γιατί όμως ο ήλιος κάνει καλό στη γονιμότητα; Το κλειδί φαίνεται να βρίσκεται στη βιταμίνη D μιας κι αυτή αφού επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των ωαρίων. Επίσης, η μελατονίνη είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στον αναπαραγωγικό κύκλο της γυναίκας.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: