ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΪΛΙΝ

William G. Kaelin
22-11-2021

Ο Γουίλιαμ Κέιλιν (23 Νοεμβρίου 1957 -) είναι καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το ινστιτούτο Ντάνα-Φάρμπερ. Το εργαστήριο του Κέλιν μελετά τις ογκοκατασταλτικές πρωτεΐνες. Το 2016 παρέλαβε το βραβείο Λάσκερ του 2016, στην κατηγορία της βασικής ιατρικής έρευνας. Το 2019 βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής.

Ο Κέλιν αποφοίτησε με πτυχίο στα μαθηματικά και τη χημεία από το πανεπιστήμιο Ντιουκ. Συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας το διδακτορικό του το 1982. Έκανε την πρακτική του στην παθολογία στο Τζονς Χόπκινς. Ύστερα συνέχισε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Καρκίνου Ντάνα-Φάρμπερ. Εκεί έκανε έρευνα στο εργαστήριο του Ντέιβιντ Λίβινγκστον, όπου μελέτησε το ρετινοβλάστωμα. Το 1992, έστησε το δικό του εργαστήριο στο ινστιτούτο κάτω από την αίθουσα του Λίβινγκστον, όπου έκανε έρευνα για κληρονομικές μορφές καρκίνου, όπως το σύνδρομο φον Χίπελ-Λίνταου. Έγινε καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ το 2002.

Έγινε Βοηθός Διευθυντής της Βασικής Επιστήμης στο Κέντρο Καρκίνου Ντάνα-Φάρμπερ/Χάρβαρντ το 2008. Η έρευνα του στο Ντάνα-Φάρμπερ έχει επικεντρωθεί στην κατανόηση του ρόλου των μεταλλάξεων στα ογκοκατασταλτικά γονίδια στην ανάπτυξη του καρκίνου. Έχει ασχοληθεί κυρίως με το ρετινοβλάστωμα, το σύνδρομο φον Χίπελ-Λίνταου και τα ογκοκατασταλτικά γονίδια p53.

Το έργο του χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ντόρις Ντιουκ και άλλους.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Eli Lilly.