ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΛΕΪΣΜΑΝ

William Boog Leishman
01-06-2021

Ο Γουίλιαμ Μπουγκ-Λέισμαν (6 Νοεμβρίου 1865 – 2 Ιουνίου 1926) ήταν Σκωτσέζος παθολόγος και ιατρός του Βρετανικού Στρατού. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών Στρατού από το 1923 έως το 1926.

Αχολήθηκε με την παρασιτολογία, παρασκεύασε εμβόλιο κατά του τυφοειδούς πυρετού και ανακάλυψε το παρασιτικό πρωτόζωο, που προκαλεί την ασθένεια καλαζάρ. Προς τιμήν του, δόθηκε το όνομά του στο γένος των πρωτοζώων Leishmania που προκαλεί την ομώνυμη ασθένεια λεϊσμανίαση (καλαζάρ).

Η ανακάλυψη του Καλαζάρ

Ο Σερ Γουίλιαμ Μπουγκ – Λέισμαν γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1865 στην Γλασκόβη. Μετά τις σπουδές του στην Ιατρική υπηρέτησε το Ιατρικό Σώμα του Βασιλικού Στρατού.

Υπηρέτησε στην Ινδία όπου μελέτησε το Καλαζάρ και τοn τυφοειδή πυρετό.
Το 1900, ως βοηθός καθηγητή Παθολογίας στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή ανακάλυψε την δική του μέθοδο εξιχνίασης του αίματος για ελονοσία και άλλα παράσιτα χρησιμοποιώντας ηωσίνη και χλωριούχο μεθυλοθειονίνιο. Η μέθοδος πήρε το όνομα του.

Έναν χρόνο αργότερα εξέταζε την σπλήνα ενός ανθρώπου που πέθανε από καλαζάρ και παρατήρησε οβάλ σωματίδια τα οποία έβαλε στην έρευνα του το 1903 και βοήθησαν στην θεραπεία για το καλαζάρ.

Η έρευνα για τον Αφρικανικό Τύφο

Ο Λέισμαν επίσης βοήθησε να διερευνηθούν εις βάθος τα αίτια του Αφρικανικού Τυφοειδή Πυρετού