ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΟΣ

William Lorenzo Moss
11-08-2021

Ο Γουίλιαμ Μος (23 Αυγούστου 1876 – 12 Αυγούστου 1957) ήταν Αμερικανός γιατρός και καθηγητής ιατρικής. Ανέπτυξε το σύστημα ομάδων αίματος Moss το 1910, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη διασφάλιση ασφαλών μεταγγίσεων αίματος προτού τεθούν σε εφαρμογή πιο λεπτομερείς ταξινομήσεις με βάση τις βελτιώσεις του έργου του Landsteiner.

Ο Μος γεννήθηκε στην Αθήνα της Γεωργίας και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας. Αφού έλαβε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού το 1897, προτού ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins για σπουδές ιατρικής και αποφοίτησε από το MD το 1905. Εργάστηκε ως εκπαιδευτής στο Phipps Tuberculosis Dispensary το 1910. Ο Landsteiner είχε αναγνωρίσει τρεις ομάδες αίματος το 1901 και πρόσθεσε μια τέταρτη το 1902 (ΑΒ). Ο Jan Jansky ανέπτυξε επίσης μια ταξινόμηση το 1907 στην Πράγα.

Ο Μος χρησιμοποίησε ρωμαϊκούς αριθμούς για τις ομάδες του και εντόπισε τη συμβατότητα των ομάδων για να αποφύγει τη συγκόλληση κατά τη μεταφορά αίματος. Συνέβαλε επίσης στη διαχείριση της αναισθησίας. Αργότερα δίδαξε στο Γέιλ, στο Χάρβαρντ και στην Ιατρική Σχολή της Τζόρτζια όπου υπηρέτησε ως κοσμήτορας. Ο Μος ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας μέρος σε αποστολές όπως το Crane Pacific Expedition και μελέτησε την ανοσοποίηση για διφθερίτιδα, φυματίωση και γρίπη.