Guardian: “Ασθενείς που θα μπορούσαν να ζουν πεθαίνουν”. “Αυτά τα λένε ανυπόληπτοι συνδικαλιστές” απαντά το υπουργείο

02-01-2017

«Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012 και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».

Αυτή είναι η απάντηση μεταξύ άλλων του υπουργείου Υγείας, στο άρθρο της εφημερίδας “guardian”, για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας στη χώρα μας, επικρίνοντας για την “καταστροφολογία” κάποιους ανυπόληπτους, όπως τους χαρακτηρίζει, συνδικαλιστές.

Η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, αναφέρει επίσης το υπουργείο, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, «γιατρεύει τις πληγές» της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5, 1% του ΑΕΠ (από το 4,6% – 4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν, χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την «υγειονομική φτώχεια», ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της.

Το ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν το 2011 και το 2012, το αναφέρει η εφημερίδα, καταγράφοντας την άποψη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Νοσοκομεία, κου Μιχάλη Γιαννάκο ότι η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη.

Στο άρθρο που έχει τίτλο «ασθενείς που θα μπορούσαν να ζουν πεθαίνουν» αναφέρεται η περίπτωση της 40χρονης κοπέλας από τη Ζάκυνθο που πέθανε σε μια απλή επέμβαση ρουτίνας, ενώ σημειώνεται από το συντάκτη του άρθρου, ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στη χώρα μας ανεβαίνουν, οι απειλητικές για τη ζωή νοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνονται και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς η λιτότητα στη χώρα πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

Κανένας άλλος τομέας δεν έχει επηρεαστεί όσο η Υγεία, αναφέρει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι ήταν ένας τομέας σπάταλος, παραφουσκωμένος και διεφθαρμένος που  χρειαζόταν οπωσδήποτε αναμόρφωση.

Οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία έπεσαν από το ψηλό 9,9% του ΑΕΠ προ κρίσης στο 4,7% το 2014, ενώ μειώθηκε το προσωπικό κατά περισσότερο από 25.000 εργαζόμενους, τη στιγμή που τα νοσοκομεία ξεμένουν από βασικά υλικά όπως φάρμακα γάντια και σεντόνια.

Προκειμένου να εκπληρωθούν οι αυστηροί οικονομικοί στόχοι των δανειστών, οι δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 350 εκατομμύρια από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε ήταν κατά της λιτότητας, δηλώνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

“Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς υγειονομική κάλυψη. Λόγω ελλείψεων χρημάτων διαγνωστικά μηχανήματα παραμένουν ασυντήρητα εκτός λειτουργίας, βασικές εξετάσεις αίματος δε διενεργούνται και από την άλλη οι περικοπές στους μισθούς έχουν ρίξει το φρόνημα των εργαζομένων”.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αναφέρει το άρθρο, είναι οι ελλείψεις προσωπικού, αφού οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται αλλά δεν αντικαθίστανται.

Με  ηρωικές δράσεις όπως με τις υπερωρίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κάποιες δωρεές και φιλανθρωπίες γίνεται προσπάθεια για να κρατηθεί το σύστημα.

Η εφημερίδα αναφέρει τέλος ότι η κυβέρνηση παρά τα ελλείμματα στην οικονομία, έχει εξαγγείλει τα σχέδια της για διορισμό περισσότερων από 8.000 γιατρών και νοσοκόμων  μέσα στο 2017.