Γυμναστική: Ακόμα και η ήπια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

άντρας που έχει βγει για περπάτημα
20-03-2019

Όταν ακούμε την λέξη γυμναστική σκεφτόμαστε ιδρώτα, κούραση και λαχάνιασμα. Κάτι που πολλές φορές μας αποτρέπει απο το να πάμε στο πλησιέστρο γυμναστήριο. Κι όμως! Δεν χρειάζονται όλα αυτα Νέα έρευνα Κινέζων και Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ακόμα και οι ήπιες ασκήσεις με δραστηριότητες όπως το περπάτημα και η κηπουρική αρκούν για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, καρκίνο ή άλλη αιτία.

Ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Σαντόνγκ στην Κίνα ανέλυσαν στοιχεία για 88.140 ανθρώπους στις ΗΠΑ ηλικίας 40 έως 85 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine».

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μπο Σι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως σε σχέση με όσους ήσαν σωματικά αδρανείς, εκείνοι που συμμετείχαν μόνο δέκα έως 60 λεπτά την εβδομάδα σε ήπιες σωματικές δραστηριότητες στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, είχαν κατά μέσο όρο 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Για όσους ο χρόνος άσκησης έφθανε τα 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα, η μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου ήταν 31%, ενώ για εκείνους που ξεπερνούσαν τα 1.500 λεπτά την εβδομάδα, η μείωση του κινδύνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη (46%).

Ειδικότερα, όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.), οι άνθρωποι με σωματική δραστηριότητα δέκα έως 60 λεπτών την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 12%, ενώ εκείνοι που ασκούνταν 120 έως 300 λεπτά την εβδομάδα, μείωναν τον κίνδυνο κατά 37%, σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου, ούτε καν συνδυάζοντας τη σωματική δραστηριότητα με την ψυχαγωγία.

Το όφελος για τις ηλικιωμένες:

Μια δεύτερη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει επίσης ότι η ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα και η κηπουρική, σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας στις ηλικιωμένες γυναίκες. Αυτού του είδους η ήπια δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής ανεπάρκειας έως κατά 22% και τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα έως κατά 42%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Άντρια ΛαΚρουά του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open» παρακολούθησαν 5.860 γυναίκες ηλικίας 63 έως 97 ετών σε βάθος πενταετίας. Διαπίστωσαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι όσο περισσότερο σωματικά δραστήρια ήταν μια ηλικιωμένη, τόσο λιγότερο κινδύνευε να πεθάνει πρόωρα και αυτό άσχετα με την ηλικία της ή την κατάσταση της υγείας της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γυμναστική: Γιατί πρέπει να κάνουμε στις 7 το πρωί