Γυμναστική: Αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση αλκοόλ

26-12-2016
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίνουν αρκετά με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί η υγεία τους. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως η γυμναστική μπορεί να αντισταθμίζει, έστω και λίγο, τις επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ για την υγεία.
 
Ερευνητές από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, με επικεφαλής τον Έλληνα αναπληρωτή καθηγητή Εμμανουήλ Σταματάκη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 36.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών.
 
Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine, έδειξαν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο  επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ και τη συχνότητα σωματικής άσκησης με τη θνησιμότητα.
 
Όπως διαπίστωσαν ο κ. Σταματάκης και η επιστημονική του ομάδα, όσοι πίνουν τακτικά, αλλά επίσης ασκούνται τακτικά, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία.
Οι ειδικοί βρήκαν ακόμα πως όσο αυξανόταν η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου την επόμενη δεκαετία. Όταν όμως το άτομο γυμναζόταν τακτικά, τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω αλκοόλ μειωνόταν, αν και δεν εξαλείφονταν. 
 
Στην περίπτωση του θανάτου από καρκίνο μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική άσκηση αντιστάθμιζε σχεδόν πλήρως τον κίνδυνο από την υπερκατανάλωση αλκοόλ.
 
Βέβαια, η γυμναστική δεν είναι το αντίδοτο  στο να πιούμε όσο θέλουμε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ευρήματα δεν ίσχυαν για τους άντρες που πίνουν πάνω από 28 ποτά την εβδομάδα και τις γυναίκες που πίνουν περισσότερο από 20. Στην περίπτωσή τους, το γυμναστήριο δεν μείωνε καθόλου τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο, καρδιά ή όποια άλλη αιτία. 
 
Τέλος, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι το να πίνει κανείς περιστασιακά, μειώνει ελαφρά, αντί να αυξάνει, τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (με μόνη εξαίρεση τον θάνατο από καρκίνο).
 
πως  εξηγούν ομως οι ειδικοί την αυτή σχέση γυμναστικής και αλκοολ;Όπως λένε, το αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα εσωτερικής φλεγμονής και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι δηλαδή τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα που έχει η σωματική άσκηση, που μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού. 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: