Γυμναστική: Έστω και 30 λεπτά άσκησης χαρίζουν χρόνια ζωής

25-09-2017

Στις ημέρες μας με τους ρυθμούς της ζωής που ακολουθούμε όλοι μας είναι δύσκολο να αφιερώσουμε τον χρόνο που πρέπει στον εαυτό μας και στην υγεία μας. Κι όμως! Είναι απαραίτητο. Νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων δείχνει πως 30 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας φαίνεται να κάνουν καλό στην καρδιά και να αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μακ Μαστερ του Καναδά, ανέλυσε στο πλαίσιο της μελέτης PURE στοιχεία για περισσότερους από 130.000 ανθρώπους, 35-70 ετών από 17 χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, σε ορίζοντα επταετίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο PURE δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Scott Lear και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως τα άτομα που ήταν 30 λεπτά την ημέρα ή 150 λεπτά την εβδομάδα δραστήρια είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 28% από οποιαδήποτε αιτία, ενώ το ποσοστό καρδιακής νόσου ήταν μειωμένο κατά ένα πέμπτο.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο του δείγματος, λιγότερο από το 3% πετύχαινε τα προαναφερόμενα επίπεδα άθλησης από ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το 40% των δραστήριων ατόμων το κατάφερναν επειδή έκαναν σωματική εργασία, χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή έκαναν δουλειές του σπιτιού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, αν ο καθένας μας ήταν δραστήριος 150 λεπτά την εβδομάδα θα προλαμβάνονταν το 8% των θανάτων, παγκοσμίως, σε επτά χρόνια. Τα άτομα που έκαναν ζωηρό περπάτημα για πάνω από 750 λεπτά την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 36%.

Τέλος να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο ως τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την γυμναστική. Όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους, 18-64 ετών, διεθνώς, δεν επιτυγχάνει 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα και σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες αυτό ισχύει για τρεις στους τέσσερις.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί δεν μας αρέσει η γυμναστική; Η επιστήμη εξηγεί!
Η πολλή γυμναστική κάνει κακό στο έντερο