Γυμναστική: Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

21-09-2018

Δεν είναι μυστικό πως η τακτική σωματική άσκηση και η γυμναστική κάνει καλό στην υγεία. Τώρα, μια νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων δείχνει πως η γυμναστική μειώνει τον κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, με επικεφαλής την Δρ Καθαρινα Σαννερχαγκεν, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 925 άτομα που είχαν επιβιώσει εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όταν ξεκίνησε η αποκατάστασή τους οι ασθενείς ερωτήθηκαν αναφορικά με τις συνήθειες τους ως προς τη σωματική άσκηση πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συνολικά, το 48% ήταν σωματικά ενεργοί.
Οι περισσότεροι είχαν υποστεί ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο, βάσει των τεστ κινητικότητας, λόγου και άλλων δεξιοτήτων όταν νοσηλεύονταν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Όπως φάνηκε, ειδικά τα άτομα που ήταν σωματικά δραστήρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο: 85-89%, έναντι του 73% αυτών που έκαναν καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ενδεχομένως να συντρέχουν και άλλες διαφορές μεταξύ των δραστήριων και μη ατόμων. Αλλά συνεκτίμησαν παραμέτρους, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η ηλικία. Η γυμναστική όμως σχετιζόταν με διπλάσιες πιθανότητες ηπιότερου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το σημαντικό σύμφωνα με την Δρ Σαννερχαγκεν είναι ότι ακόμα και η ελαφριά σωματική άσκηση φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά. Οι περισσότεροι δραστήριοι ενήλικοι του δείγματος περπατούσαν τέσσερις ώρες την εβδομάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γυμναστική: Κάνει καλό και στην ψυχική υγεία
Γυμναστική: Προλαμβάνει τα χρόνια νοσήματα