Γυμναστική: Πρέπει να κάνουμε όταν είμαστε άρρωστοι;

γυναίκα κάνει γυμναστική στο γυμναστήριο
12-04-2023

Η γυμναστική πρέπει να είναι στην καθημερινότητα μας. Το πρόγραμμα μας όμως δεν το επιτρέπει… ή απλά βαριόμαστε. Από την άλλη υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν γυμναστική ακόμα και άρρωστοι. Κάνει όμως;

Γυμναστική και υγεία

Πολλές φορές έχουμε πέσει σε αυτό το δίλημμα και κυρίως είναι ένα δίλημμα για εμάς που έχουμε κόλλημα με την γυμναστική. Πρέπει ή δεν πρέπει να γυμνάζεσαι όταν είσαι άρρωστος; Αυτό πάντα μας βασάνιζε. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι το πιο ευχάριστο να σου τρέχει η μύξα και να πρέπει να κάνεις 100 κάμψεις. Είναι όμως κάποιοι τρελαμένοι που το κάνουν ακόμη και με πυρετό. Η αλήθεια είναι όμως πως όλο αυτό μοιάζει λίγο σαν εμμονή. Κάποιοι από εμάς δεν είναι σε θέση να ξεπεράσουν το κόλλημα με το σώμα τους, θέλουμε να είμαστε πάντα γυμνασμένοι κι έτοιμοι, ακόμη κι όταν το σώμα υποφέρει από κάποια εποχιακή ίωση. Είναι όμως καλό αυτό; Μήπως δεν μας κάνει καλό στο σώμα αλλά τελικά και στο πνεύμα;

Πάμε όμως να δούμε τι πρέπει να κάνει κανείς σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αν είσαι άρρωστος μπορείς να γυμναστείς αλλά χρειάζεται να ρίξεις πολύ την ένταση και την δύναμη. Αν είσαι άρρωστος τότε πρέπει να προσέξεις το πρόγραμμα σου, σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποιο άθλημα ή πρόγραμμα ενδυνάμωσης και όχι αερόβια άσκηση που μπορεί να σε εξαντλήσει.

Σίγουρα μπορείς να κάνεις διατάσεις, μιας και οι διατάσεις είναι χαμηλές σε δύναμη αλλά μπορούν να σε ανανεώσουν άμεσα. Κυρίως αυτό που πρέπει να αποφύγεις είναι η πολύ σκληρή προπόνηση με βάρη και το αερόβιο που σε εξαντλεί.

Κάποιοι όμως πιο σκληροπυρηνικοί λένε τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Σύμφωνα με δύο άλλους ειδικούς, οι μόνες φορές που θα πρέπει να παραλείψεις μια προπόνηση λόγω ασθένειας είναι αν εμφανιστεί πυρετός πάνω από 37,5 συνοδευόμενος μάλιστα από εμετούς ή διάρροια. Η άσκηση με πυρετό θα προκαλέσει επιπλέον αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός και αυτό θα σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα.

Γενικά η γυμναστική όταν είμαστε άρρωστοι δεν είναι ότι καλύτερο, κι αυτό το επιβεβαιώνουν γιατροί και γυμναστές, μιας και το σώμα ήδη παλεύει να αναρρώσει, οπότε όταν του βάζουμε δύσκολα με το να ασκούμαστε, τότε όλα είναι ακόμη πιο επώδυνα για την καρδιά μας αλλά και για το ανοσοποιητικό μας.

Τι γυμναστική επιτρέπεται όταν είμαστε άρρωστοι

Αν τα συμπτώματα περιορίζονται πάνω από το λαιμό σου (δηλαδή ρινική συμφόρηση, πονόλαιμος και φτέρνισμα), μπορείς να κάνεις ελαφριές ασκήσεις στο σπίτι. Παίρνε ήπια αντιφλεγμονώδη, τα οποία δε φέρνουν υπνηλία και αν νιώθεις αρκετή ενέργεια και δεν έχεις πυρετό ή ύπουλα δέκατα, μπορείς να πας στο γυμναστήριο. Πρόσεξε όμως να ελέγχεις την ένταση των ασκήσεών σου, καθώς η έντονη γυμναστική θα σε κουράσει αρκετά και μπορεί να χειροτερέψουν τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, αν συνηθίζεις να τρέχεις στο διάδρομο, καλύτερα να κάνεις ελαφρύ τζόκινγκ και αντί να σηκώσεις βάρη, δοκίμασε να κάνεις πιο ήπιες ασκήσεις. Να θυμάσαι πως όταν είμαστε κρυωμένοι, ακόμα και με ελαφριά συμπτώματα, πρέπει να ξεκουραζόμαστε για να ανανήψουμε πλήρως και να επανέλθουμε δυνατοί στις υποχρεώσεις μας.

Αν τα συμπτώματα είναι αρκετά βαριά, πχ έντονος βήχας με φλέματα, δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή και υψηλός πυρετός, τότε καλά θα κάνεις να αφήσεις τη γυμναστική και να πας στο γιατρό.

Η άσκηση, έντονη ή μη, θα χειροτερέψει τα συμπτώματά σου και θα σου προκαλέσει μεγάλη κόπωση, αφού έχεις δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης, μπορεί να σου προκαλέσει αφυδάτωση, μέχρι και λιποθυμία. Γι’ αυτό μην κάνεις γυμναστική ή έντονες δραστηριότητες πριν ανανήψεις πλήρως.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γυμναστική: 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας στη μέση ηλικία