Γυναίκες: 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί βία

γυναίκες
24-11-2024
Τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει πολύ το θέμα της βίας που δέχονται οι γυναίκες. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Οι ειδικοί του κλάδου της Ψυχιατροδικαστικής εκφράζουν την ανησυχία τους αλλά και την πρόθεση τους να βοηθήσουν αυτές τις γυναίκες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις 25/11/24, οι εκπρόσωποι του κλάδου της ψυχιατρικής επισημαίνουν τη σημασία της Ψυχοιατροδικαστικής στον εντοπισμό, τη συμπαράσταση και την  θεραπεία των γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας.

Γυναίκες και βία

Η βία κατά των γυναικών, όπως λένε, παραμένει ένα παγκόσμιο σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει εκατομμύρια ζωές καθημερινά, ξεπερνώντας τα σύνορα, τους πολιτισμούς και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.» Είτε λαμβάνει τη μορφή ενδοοικογενειακής κακοποίησης, σεξουαλικής βίας, εμπορίας ανθρώπων ή επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών, ο αντίκτυπος είναι βαθύς και θέτει σε κίνδυνο ζωές και υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνουν οι γιατροί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει πως η βία κατά των γυναικών – ένα διαχρονικό και παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει πολλές ζωές- έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Σχεδόν η 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί φυσική ή/ και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής της, συνήθως από σύντροφο.

Επίσης, το 38% των δολοφονιών γυναικών παγκοσμίως διαπράττονται από νυν ή πρώην συντρόφους.

Στην Ελλάδα, η βία κατά των γυναικών παραμένει ανησυχητικά διαδεδομένη:

Η γραμμή SOS 15900 , που λειτουργεί για την υποστήριξη θυμάτων έμφυλης βίας, έχει δεχθεί χιλιάδες κλήσεις. Οι περισσότερες σχετίζονται με ενδοοικογενειακή βία, ενώ σημαντικός αριθμός γυναικών στρέφεται και στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών​

Σύμφωνα με στοιχεία, η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παροχή επαρκών δομών και προστασίας για τα θύματα. Οι γυναίκες που καταγγέλλουν περιστατικά βρίσκονται συχνά αντιμέτωπες με ένα αναποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης και ατιμωρησία των δραστών​

Επιπλέον, οι γυναίκες που βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις, όπως άτομα με αναπηρία, μετανάστριες ή μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, είναι ακόμη πιο ευάλωτες​.

Στο πλευρό των γυναικών, οι ιατροδικαστές

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών Ουσιαστικά χρησιμεύει για να μας υπενθυμίζει την επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση των συστημικών ανισοτήτων, των επιβλαβών πολιτισμικών πρακτικών και των κοινωνικών δομών που διαιωνίζουν τη βία σε όλες τις μορφές της και μας ενώνει στην καταδίκη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως.

«Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας στεκόμαστε δίπλα στα θύματα, αναγνωρίζουμε το ακούραστο έργο των υποστηρικτών και των οργανώσεων που έχουν δεσμευτεί για τον τερματισμό της βίας και δεσμευόμαστε εκ νέου να εργαστούμε  στην κατεύθυνση όπου όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια θα μπορούν να ζουν χωρίς φόβο και κακοποίηση. Αποτελεί για εμάς έναν συνεχή αγώνα η προσπάθεια να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι νόμοι θα εφαρμόζονται και ότι οι υπηρεσίες θα είναι επαρκείς και προσβάσιμες, με τελικό στόχο την κοινωνική και πολιτισμική αλλαγή για την οριστική εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», τονίζουν.

Ως Κλάδος Ψυχιατροδικαστικής η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία αναγνωρίζει τη πολυπαραγοντική αιτιολογία της βίας και την ανάγκη θεραπείας των θυμάτων και θεραπείας αλλά και τιμωρίας των θυτών, καθώς και την σημασία της εκπαίδευσης στην πρόληψη.

Επιβεβαιώνουν τέλος τη δέσμευσή τους να φροντίσουν τις γυναίκες – θύματα, αλλά και να ενδυναμώσουν όλες τις γυναίκες, να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και να εργαστούν για ένα μέλλον όπου η βία δεν θα έχει πλέον θέση στις κοινωνίες μας, γιατί κάθε γυναίκα και κορίτσι αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ελευθερία.

«Ενωμένοι — πολιτεία, κοινωνία των πολιτών και μεμονωμένα άτομα— καλούμε όλους να βρίσκονται σε εγρήγορση, να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να σταθούν αλληλέγγυοι στα θύματα. Ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών είναι κοινή ευθύνη και απαιτεί έρευνα, πρώιμη ανίχνευση, αντιµετώπιση και συλλογική δράση σε κάθε επίπεδο», καταλήγουν οι γιατροί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: 5 συμπτώματα που πρέπει προσέχουν οι γυναίκες μετά τα 40