H ανατομία μίας τραγανής πατάτας!

26-12-2016

Γιατί ό,τι ωραίο να παχαίνει; Η απάντηση είναι πως ένα φαγητό δεν έχει από μόνο του πολλές θερμίδες, αλλά ο τρόπος μαγειρέματος είναι εκείνος που καθορίζει την ενεργειακή αξία ενός πιάτου. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι οι πατάτες, μία κατά τα άλλα εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, που όταν όμως τηγανιστεί μπορεί να μην αποτελεί την πιο υγιεινή διατροφικά επιλογή.

Η διατροφική αξία μίας μέτριας σε μέγεθος ψητής πατάτας (με τη φλούδα):

  • 160 θερμίδες.
  • Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C: βιταμίνη αντιοξειδωτική και απαραίτητη για το ανοσοποιητικό, αλλά και την υγεία του δέρματος.
  • Εξαιρετική πηγή καλίου: το κάλιο είναι ένας από τους ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Την ίδια στιγμή κρατάει ρόλο κλειδί στη ρυθμική λειτουργία της καρδιάς.
  • Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6: βιταμίνη που απελευθερώνει την ενέργεια των τροφών και βοηθά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Καλή πηγή: φυτικών ινών, βιταμινών Β, μαγνησίου, μαγγανίου και φωσφόρου.
  • Δεν περιέχει λιπαρά: Αποτελείται κατά κύριο λόγο από άμυλο. Το μεγάλο πλεονέκτημα της πατάτας είναι πως το άμυλο δίνει μεν ενέργεια στον οργανισμό, αλλά την ίδια στιγμή η πατάτα περιέχει φυτικές ίνες οι οποίες ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού.
  • Δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλικάκη: Η πατάτα είναι κατάλληλη πηγή υδατανθράκων για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.
  • Συνοδεύεστε την ψητή πατάτα με: μία κουταλιά λάδι, λίγο γιαούρτι, καυτερό dressing, μανιτάρια, κρέας, πουλερικά ή ψάρι.


Η διατροφική αξία μίας πατάτας κομμένης και τηγανισμένης σε φυτικό λάδι:

  • 539 θερμίδες.
  • Σημαντική απώλεια μικροθρεπτικών: Κατά το μαγείρεμα οι ποσότητες των βιταμινών και των μετάλλων μειώνονται ακόμα και κάτω από το μισό!
  • Τα άσχημα νέα: Παρότι πολλοί πιστεύουν πως το τηγάνισμα μετατρέπει τα λιπαρά του λαδιού σε βλαβερά για την υγεία μας, αυτό είναι ένας μύθος!  Στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος δημιουργείται μία ουσία η οποία ονομάζεται ακριλαμύδιο και η οποία έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνος. Εκεί βρίσκεται ο ένοχος στις αγαπημένες τηγανητές πατάτες.
  • Οδηγίες για το τηγάνισμα: Μαγειρέψτε με φυτικό λάδι, και προτιμότερα με ηλιέλαιο το οποίο είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα λαδιού κατά το τηγάνισμα, γιατί οι τραγανές πατάτες το ρουφάνε σαν σφουγγάρι. Όσο πιο ξεροτηγανισμένη μια πατάτα τόσο περισσότερα λιπαρά και θερμίδες κρύβει. Εάν μαγειρεύετε τις πατάτες στο σπίτι, μην χρησιμοποιήσετε το ίδιο λάδι για περισσότερες από 2 ή 3 φορές. Αφήστε τις πατάτες να στραγγίζουν το περιττό λάδι σε λίγο χαρτί κουζίνας.
  • Η υγιεινή πινελιά: Συνοδεύστε τις τηγανητές πατάτες με κάτι περισσότερο ισορροπημένο και χαμηλό σε λιπαρά, όπως για παράδειγμα γιαούρτι, cottage cheese ή μία δροσερή σαλάτα!


Αντί για τηγανητές πατάτες, δοκιμάστε κολοκυθάκια στο φούρνο:

Η συνταγή αυτή θα σας εκπλήξει ευχάριστα και θα σας κάνει να αντικαταστήσετε τις αγαπημένες σας πατάτες!

  • Τα κολοκυθάκια: Κόψτε μερικά κολοκυθάκια με το τρόπο ακριβώς που θα κόβατε μία πατάτα για να την τηγανίσετε.
  • Το «κουρκούτι»: Δημιουργείστε ένα μείγμα με τριμμένο ψωμί, λίγη τριμμένη παρμεζάνα, ρίγανη και άλλα βότανα της αρεσκείας σας.
  • Τα αυγά: Χτυπήστε τα ασπράδια 2 αυγών σε ένα μπολ.
  • Το βούτηγμα: Βουτήξτε τα μπαστουνάκια του κολοκυθιού στο ασπράδι και στη συνέχεια στο μείγμα ψωμιού/ τυριού/ βοτάνων.
  • Ο φούρνος: Απλώστε τα κολοκύθια σε ένα αντικολλητικό ταψί και ψήστε για περίπου μισή ώρα στους 2200 C.
  • Οι τραγανές μπουκιές σας είναι έτοιμες να σας εκπλήξουν.

 

Είναι όλα θέμα τρόπου!

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. Cleveland Clinic. By Heart & Vascular Team. Heart-Healthy Cooking: Oils 101. 10/1/14. Last accessed 7/5/2015.

http://health.clevelandclinic.org/2014/10/heart-healthy-cooking-oils-101/

2. National Cancer Institute. Acrylamide in Food and Cancer Risk. Last accessed 7/5/2015.

http://www.cancer.gov/cancertopics/causes-prevention/risk/diet/acrylamide-fact-sheet

3. Przybylski O1, Aladedunye FA. Formation of trans fats during food preparation. Can J Diet Pract Res. 2012 Summer;73(2):98-101.

4. Recipe adapted from: Two Peas and Their Pod. Baked Zucchini Fries Recipe.

http://www.twopeasandtheirpod.com/baked-zucchini-fries-recipe/