Επενδύσεις για πρώτη φορά στη Βιοτεχνολογία: η DEMO πρωταγωνιστεί

16-12-2021

Με το επενδυτικό της πλάνο η DEMO στοχεύει να οδηγήσει τις εξελίξεις και στον τομέα των νέων τεχνολογιών, καθώς όλο και συχνότερα ο 21ος αιώνας αναφέρεται ως ο αιώνας της βιοτεχνολογίας. Οι σημαντικότερες εφαρμογές της βιοτεχνολογίας είναι αναμφισβήτητα αυτές που σχετίζονται με την υγεία και τα επιτεύγματα διεθνώς είναι εξαιρετικά σημαντικά. Βιοτεχνολογικά θεραπευτικά φαρμακευτικά προϊόντα μονοκλωνικών αντισωμάτων, ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες, και ορμόνες χορηγούνται πλέον ως κύριες θεραπευτικές επιλογές, στη θεραπεία του καρκίνου, αυτοάνοσων νοσημάτων, λοιμωδών νοσημάτων, νοσημάτων του αναπνευστικού και νευρικού συστήματος, κληρονομικών και σπάνιων νοσημάτων, και άλλων. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο διαβίωσης των ασθενών με χρόνιες και ως μέχρι πρόσφατα ανίατες ασθένειες έχει βελτιωθεί δραματικά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Παγκοσμίως, οι εταιρίες βιοτεχνολογίας, οι οποίες αναπτύσσουν ή παράγουν βιοτεχνολογικά θεραπευτικά προϊόντα είναι πολύ λίγες και ακόμα λιγότερες αυτές που δεν ανήκουν στον χώρο των λεγόμενων «πολυεθνικών».

H χώρα μας υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης καθώς η όποια δραστηριότητα αναφορικά με την άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων είναι ουσιαστικά μηδενική. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα στερείται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσε να συνεισφέρει ο τομέας της βιοτεχνολογίας στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Το γεγονός ότι η χώρα μας έμεινε πίσω από τις εξελίξεις της Βιοτεχνολογίας την ώρα που σε άλλες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά, δημιούργησε και ένα έλλειμμα τεχνογνωσίας αλλά και τη φυγή στο εξωτερικό όσων επιστημόνων ήθελαν να ασχοληθούν και να εργαστούν στον τομέα αυτό. Επιπλέον, η τρέχουσα ακόμα πανδημία της νόσου COVID-19 και οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν και συνεχίζουν να παρατηρούνται ανά την υφήλιο, ακόμα και σε βασικά φάρμακα, όπως αυτά καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατέδειξαν την μεγάλη σημασία που έχει για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών υγείας που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, η τοπική παραγωγή φαρμάκων. Στη λίστα των βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ ήδη έχουν ενταχθεί βιολογικά θεραπευτικά προϊόντα ενώ καθώς οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν μέρος της πρότυπης περίθαλψης για όλο και περισσότερες ασθένειες, πιθανές ελλείψεις τέτοιων φαρμάκων στο μέλλον θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο σύστημα υγείας συνολικά όσο και στους ασθενείς σε προσωπικό επίπεδο.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ DEMO  

Η  DEMO, μελετώντας τις εξελίξεις στον χώρο της Βιοτεχνολογίας, τους νέους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και την αναγκαιότητα να αποκτήσει τεχνογνωσία στην νέα αυτή τεχνολογία, αποφάσισε να δράσει δυναμικά και να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, ώστε η Ελλάδα να ανήκει, και αυτή, στην μικρή ομάδα χωρών που έχει δυνατότητα παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων. Για το σκοπό αυτό:

  • Θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, στο Κρυονέρι Αττικής εντός του οποίου θα εγκατασταθούν τα Εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και μία πιλοτική μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες.
  • Επιπλέον στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, θα δημιουργήσει μία Βίο-Ακαδημία Φαρμάκων. Ένα μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό με τεχνογνωσία που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τους νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στην νέα αυτή τεχνολογία. Η έναρξη της Βιο-Ακαδημίας προβλέπεται με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, ενώ οι επιστήμονες από το εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει να προσλαμβάνονται για το σκοπό αυτό καθώς και για τον σχεδιασμό της συνολικής εγκατάστασης.

Όταν ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022 οι εγκαταστάσεις και εκπαιδευτεί το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, η DEMO σχεδιάζει την έναρξη Έρευνας και Ανάπτυξης 3 μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027, έργα τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά από το 2030 και μετά.

Με τις ανωτέρω επενδύσεις στην Βιοτεχνολογία, η DEMO συμβάλει ποικιλοτρόπως στην Εθνική Οικονομία, καθώς δημιουργεί εκ του μηδενός τον κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα, συμβάλει στο  Βrain Gain της χώρας με Επιστημονικό Δυναμικό υψηλής κατάρτισης και δημιουργεί τους νέους επιστήμονες του μέλλοντος για την παραγωγή φαρμάκων στην χώρα. Παράλληλα οι ερευνητές της χώρας, στον χώρο της υγείας, θα μπορούν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βίο-τεχνολογικών φαρμάκων ενώ πολλές start up εταιρίες του εξωτερικού θα έχουν την δυνατότητα να παράξουν τις δοκιμαστικές τους παρτίδες για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε την ευκαιρία  στην χώρα μας να αυξήσει τα έσοδα της και στον χώρο των κλινικών δοκιμών.

Οι επενδύσεις στη Βιοτεχνολογία είναι μέρος του πολυδιάστατου επενδυτικού πλάνου της DEMO ΑΒΕΕ,για τη χρονική περίοδο 2021-2027, ύψους 356 εκατ. ευρώ.  Το επενδυτικό πλάνο παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΙΣΝ. Τις επενδύσεις χαιρέτισαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη και εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος.

Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει να παίρνουν σάρκα και οστά, στους τομείς της παραγωγής πρώτων υλών, της επέκτασης της παραγωγής τελικών σκευασμάτων και της έρευνας. Το σύνολο των επενδύσεων της εταιρίας στην Ελλάδα θα δώσει προστιθέμενη αξία για την οικονομία, την αγορά εργασίας, το ελληνικό φάρμακο και την επιστήμη, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα το νέο κεφάλαιο στην εξαγωγική δραστηριότητα της DEMO με περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης διεθνώς.

Με το συνολικό επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα επτά χρόνια, ύψους 356 εκατ. Ευρώ., η DEMO έρχεται να θωρακίσει την Ευρώπη σε φάρμακα και ταυτόχρονα να βάλει την Ελλάδα στις νέες τεχνολογίες του φαρμάκου.