H ζωή σε υποβαθμισμένες περιοχές μας γερνάει πρόωρα

26-12-2016
Όλοι θέλουμε να ζούμε σε μια περιοχή που να έχει πράσινο, λίγα αυτοκίνητα, να είναι κοντά στη φύση και να έχει ευχάριστους γείτονες. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι πάντα εύκολο. Οι περισσότεροι αναγκαζόμαστε να ζήσουμε μέσα στις πόλεις, την κίνηση, την εγκληματικότητα και τη μόλυνση. Αμερικανοί ερευνητές λένε τώρα πως κάτι τέτοιο ίσως μας τρώει χρόνια από τη ζωή.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Petesburg των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν μελέτες και πειράματα σε 2.902 Ολλανδούς. Οι ειδικοί πήραν αίματα από τους εθελοντές και μέτρησαν το μήκος των τελομερών τους στα λευκά αιμοσφαίρια (είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος).
Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων στους πυρήνες των κυττάρων και το μήκος τους αποτελεί ένδειξη μακροζωίας.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τους, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «PLoS One», έδειξαν πως όσοι ζούσαν σε υποβαθμισμένες γειτονιές ήταν από βιολογικής πλευράς γερασμένοι πριν την ώρα τους σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε αναβαθμισμένες.
Μάλιστα, όπως βρήκαν οι ειδικοί, η ζωή σε περιοχές με υψηλά επίπεδα θορύβου, βανδαλισμούς και αυξημένη εγκληματικότητα μπορεί να κοστίσει έως 12 χρόνια ζωής.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρόωρο γήρας είναι ανεξάρτητο από την χρονολογική ηλικία και το αποδίδουν στις ψυχικές και σωματικές πιέσεις που ασκεί η διαβίωση υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.
 
Όπως έδειξε η έρευνα, η έκθεση σε ψυχολογικούς ή σωματικούς παράγοντες, όπως ο καρκίνος, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη επιταχύνει τη διαδικασία της βράχυνσης των τελομερών. Την ίδια επίπτωση έχει και η διαβίωση σε υποβαθμισμένες γειτονιές. Δηλαδή, τα τελομερή των εθελοντών σε αυτές τις περιοχές ήταν αρκετά βραχύτερα απ’ ό,τι εκείνα όσων ζούσαν στις εύπορες.
 
Όπως είπε η επικεφαλής έρευνας Δρ. Μίγιουνγκ Παρκ, «οι διαφορές στο μήκος μεταξύ των δύο ομάδων αντιστοιχούν σε ανθρώπους με χρονολογική διαφορά 12 ετών».
 
Γιατί όμως γίνεται αυτό; Η Δρ. Πάρκ εξηγεί πως «είναι πιθανό τα κύτταρα των κατοίκων στις υποβαθμισμένες γειτονιές να είναι μονίμως ενεργοποιημένα εξαιτίας των ψυχολογικών και σωματικών πιέσεων που προκαλούν οι συνθήκες διαβίωσης, με συνέπεια την πρόωρη γήρανση του οργανισμού».