Hangover: Είναι χειρότερο όταν έχουμε πιει σκούρα ποτά

26-12-2016

Σε άλλους αρέσει η μπύυρα και σε άλλους το κρασί. Ορισμένοι προτιμούν τα κοκτέιλ και άλλοι θέλουν ένα απλό ούζο. Το σίγουρο είναι πως ο,τι κι αν πιείς, αν το παρακάνεις θα ζαλιστείς. Μόνο που τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πωςτο hangover είναι χειρότερο όταν έχουμε πιεί σκούρα ποτά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brown στις Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν 95 υγιείς άντρες και γυναίκες να πιούν μπέρμπον ή βότκα μέχρι να φτάσουν στο ίδιο σημείο μέθης. Το επόμενο πρωί ελέγχθηκαν για τον χρόνο αντίδρασής τους και πώς αισθάνονται.
Την επόμενη ημέρα το πείραμα επαναλήφθηκε αφού όμως οι δυο ομάδες είχαν ανταλλάξει ποτά.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Αlcoholism: Clinical and Εxperimental Research, έδειξαν πως το μεθύσι είναι χειρότερο όταν κάποιος έχει πιεί σκούρο ποτό.
 
Όπως εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Νταμάρις Ρόζεναου, αυτό μπορεί να οφείλεται σε χημικά μόρια που αποκαλούνται συγγενή (ακετόνη, ακεταλδεΰδη, μεθανόλη, τανίνες κ.ά.) και είναι πολύ περισσότερα στο ουίσκι από ό,τι στη βότκα και στα σκουρόχρωμα ποτά από ό,τι στα ανοιχτόχρωμα. 
Το μπέρμπον, αμερικανικό ουίσκι από καλαμπόκι, βρέθηκε ότι έχει 37 φορές περισσότερα από όσα η βότκα. Αυτά τα βλαβερά χημικά παραπροϊόντα είναι μέρος της αιτίας για την οποία οι άνθρωποι αισθάνονται άρρωστοι έπειτα από μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών. 
 
Όπως λέει η Δρ. Ρόζεναου «το μπέρμπον έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται χειρότερα απ΄ ό,τι η βότκα. Το αλκοόλ έκανε τους ανθρώπους να τα καταφέρνουν χειρότερα όταν χρειαζόταν να επιδείξουν προσοχή για μια χρονική περίοδο κάνοντας γρήγορες ακριβείς επιλογές, αλλά δεν τα κατάφερναν χειρότερα μετά το μπέρμπτον απ΄ ό,τι μετά τη βότκα. Γι αυτό, ενώ οι άνθρωποι αισθάνονται χειρότερα, δεν λειτουργούν χειρότερα μετά το μπέρμπον, απ΄ ό,τι μετά τη βότκα».
 
Η καθηγήτρια Ρόζεναου υπογράμμισε πως οι άνθρωποι που έχουν χανγκόβερ οδηγούν χειρότερα, αλλά δεν το καταλαβαίνουν.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: