Healthflix και Σύμβουλος Υγείας: Νέες εφαρμογές που «εξηγούν» τις υπηρεσίες υγείας

15-11-2022

Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας, μέσω των οποίων οι έλληνες πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται καλύτερα για υπηρεσίες υγείας. Η νέα αυτή εφαρμογή, λέγεται healthflix και θα δίνει μέσω βίντεο πληροφορίες για τη σχέση μας με το σύστημα υγείας, αποτελώντας ταυτόχρονα και ένα “καταγραφέα” του προφίλ της υγείας μας.

Το νέο αυτό app θα έχει βίντεο με πληροφορίες, όπως το πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση και άλλα συστήματα υγείας.

Όπως ανέφερε από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέσα από έρευνες που έχει «τρέξει» το υπουργείο, διαπιστώνεται μία δυσκολία αξιολόγησης των πληροφοριών αναφορικά με την υγεία και τη σωστή χρήση τους από τους πολίτες για την προαγωγή της υγείας τους.

«Σε 8 κύματα ερευνών που έχουμε τρέξει με τα ερωτηματολόγια του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό έναντι της Covid, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, δηλαδή επίπεδο Δημοτικού σχολείου, αλλά και εκείνοι με το υψηλότατο, δηλαδή μεταπτυχιακά και διδακτορικά, έχουν υψηλότερη εμπιστοσύνη στο γιατρό και ακολουθούν ευκολότερα τις οδηγίες του.
Οι άνθρωποι με χαμηλότερη εκπαίδευση δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην λεγόμενη αυθεντία, δηλαδή στο γιατρό, ενώ τα άτομα με υψηλότατο εκπαιδευτικό επίπεδο έχουν τις ικανότητες να κρίνουν τις πηγές πληροφόρησης και έτσι να λάβουν τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε η κα Αγαπηδάκη.

Για να διευκολυνθούν οι πολίτες, σχεδιάστηκε επίσης, μια ψηφιακή δράση, ο “Σύμβουλος Υγείας”, ο οποίος θα αντλεί δεδομένα από τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από προληπτικά προγράμματα και εξετάσεις που έχει υποβληθεί και θα βγάζει το ατομικό προφίλ υγείας.

«Αυτό το προφίλ θα δείχνει που βρισκόμαστε σε σχέση με παράγοντες κινδύνου, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ποιες είναι οι εξετάσεις που θα πρέπει να έχω κάνει και ποια προγράμματα είναι διαθέσιμα για να γίνουν δωρεάν, αλλά και τα εμβόλια που θα πρέπει να έχουν γίνει και που θα έχουν πρόσβαση» σημείωσε η κα Αγαπηδάκη και κατέληξε:

«Εξετάζουμε πως θα αναπτύξουμε και κάτι αντίστοιχο ένα σύστημα ή μηχανισμό λήψης αγωγής, μέσω αυτής της εφαρμογής», συμπλήρωσε.