HIV/AIDS και νέα γρίπη H1N1 (Γρίπη των χοίρων)

26-12-2016

Δεκατρείς ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα γρίπη Η1Ν1 (γρίπη των χοίρων) σε σχέση με το έιτζ, καθώς τα οροθετικά άτομα ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από τη νέα γρίπη.

 

 

Τα οροθετικά άτομα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης με τη γρίπη Η1Ν1 από ότι άλλοι άνθρωποι;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες που να καταδεικνύουν διαφορετικό επίπεδο κινδύνου από τη γρίπη Η1Ν1 για τα οροθετικά άτομα. Ούτε στο παρελθόν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με την εποχική γρίπη, για τα οροθετικά άτομα σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, τόσο οι ενήλικές όσο και οι έφηβοι που είναι οροθετικοί, ιδιαίτερα τα άτομα με χαμηλές τιμές κυττάρων CD4 ή με AIDS, μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές από την εποχική γρίπη. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό ότι τα οροθετικά άτομα αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές από μόλυνση με τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Τι μπορούν να κάνουν τα άτομα με HIV/AIDS για να προφυλαχθούν από τη γρίπη H1N1;

Τα οροθετικά άτομα θα πρέπει να προφυλαχθούν από τη γρίπη Η1Ν1.

  1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας (ή χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση το οινόπνευμα εάν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό).
  2. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας, καθώς έτσι μεταφέρονται τα μικρόβια.
  3. Αποφύγετε τη στενή επαφή με αρρώστους
  4. Διαβάστε τις οδηγίες που δίνει το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Μετάδοσης των Νοσημάτων (CDC) σχετικά με τη χρήση μασκών και μασκών προσώπου τύπου Ν95.

Τα οροθετικά άτομα θα πρέπει να ακολουθούν έναν υγιή τρόπο ζωής, να τρέφονται σωστά, να κοιμούνται αρκετά και να μειώσουν στο χαμηλότερο δυνατό τα επίπεδα του άγχους. Η διατήρηση της υγείας μειώνει τον κίνδυνο να προσβληθεί κανείς από τη γρίπη ή άλλου είδους μολύνσεις. Επίσης, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει μια πιθανή μόλυνση από τη γρίπη.

Εάν αυτή την περίοδο ακολουθείτε αντιρετροϊκή και αντιμικροβιακή θεραπευτική αγωγή χημειοπροφύλαξης με στόχο την αντιμετώπιση των μολύνσεων θα πρέπει να την τηρήσετε προσεκτικά και να ακολουθείτε τις συμβουλές του θεράποντα που σας παρακολουθεί, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα στο μέγιστο δυνατό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1;

Γενικά, τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1 μοιάζουν με τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης: πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή ή συμφόρηση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις, ρίγη και κόπωση. Ακόμη, έχουν αναφερθεί περιστατικά γρίπης Η1Ν1 με διάρροια και εμετό. Τέλος, ας σημειωθεί δεν εμφανίζουν πυρετό όλοι όσοι μολυνθούν με τη γρίπη.

Τι θα πρέπει να κάνουν τα οροθετικά άτομα, εάν υποψιαστούν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης H1N1;

Τα οροθετικά άτομα θα πρέπει να κάνουν ότι και στην περίπτωση που θα είχαν μολυνθεί από την κοινή εποχική γρίπη -επικοινωνείτε με τον θεράποντα που σας παρακολουθεί και ακολουθείτε τις οδηγίες που θα σας δώσει. Εκείνος-η θα καθορίσει εάν χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εργαστηριακοί έλεγχοι.

Εάν νοσήσετε, μείνετε σπίτι και αποφύγετε τις επαφές με άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην μολυνθεί άλλος κόσμος. Εάν έχετε κολλήσει γρίπη θα πρέπει να μείνετε σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες αφότου έχει σταματήσει ο πυρετός ή τα σχετικά συμπτώματα (ρίγη, αίσθηση ζέστης, έξαψη, ή εφίδρωση). Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση αντιπυρετικού (χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας περιέχει ιμπουπροφαίνη ή ακεταμινιφαίνη).

Εάν χρειάζεται να πάτε στο γιατρό ή σε κάποιο κέντρο για άμεση βοήθεια ή σε άλλο ιατρικό κέντρο για φροντίδα καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μάσκα εάν είναι διαθέσιμη και μπορείτε να την ανεχτείτε. Σε άλλη περίπτωση να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Επίσης να ενημερώσετε το προσωπικό ότι βρίσκεστε εκεί επειδή πιστεύετε ότι έχετε κολλήσει γρίπη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κανείς εάν νοσήσει βλ. τα παρακάτω άρθρα στην ιστοσελίδα www.cdc.gov:

Υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης Η1Ν1;

Ναι, δημιουργήθηκε και κυκλοφορεί ένα μονοδύναμο εμβόλιο για τη γρίπη Η1Ν1.

Τα άτομα ηλικίας 25 έως 64 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με HIV, αποτελούν προτεραιότητα όσον αφορά τον εμβολιασμό για τη γρίπη Η1Ν1 ενώ θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν και για την εποχική γρίπη.

Επιπλέον, οι παρακάτω ομάδες του πληθυσμού συνίσταται να εμβολιαστούν με το μονοδύναμο εμβόλιο για τη γρίπη, ανεξάρτητα εάν τα άτομα είναι οροθετικά ή όχι:

  • Έγκυες γυναίκες
  • Άτομα που διαμένουν ή φροντίζουν παιδιά νεαρότερα των 6 μηνών
  • Άτομα που εργάζονται στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης
  • Όλοι οι άνθρωποι ηλικίας από 6 μηνών έως 24 ετών

Περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που επιβάλλεται ο εμβολιασμός σε αυτές τις ομάδες υπάρχουν στην ιστοσελίδα: http://www.cdc.gov/h1n1flu/vaccination/acip.htm.

Όταν καλυφθούν οι ανάγκες εμβολιασμού των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τότε θα πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός και σε όλα τα άτομα ηλικίας 25-64 ετών και μετά σε όλα τα άτομα που είναι άνω των 65 ετών, συμπεριλαμβανομένων των ενήλικων ατόμων που είναι μολυσμένοι με HIV. Τα άτομα άνω των 65 ετών, είτε είναι οροθετικά είτε όχι, δεν ανήκουν στις πρώτες ομάδες ατόμων που θα εμβολιαστούν καθώς πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τη γρίπη από ότι τα νεαρότερα άτομα. Παρότι αρχικά ο αριθμός των εμβολίων θα είναι περιορισμένος, αναμένεται ότι θα αυξηθεί γρήγορα η παραγωγή, ώστε να εμβολιαστούν όλοι, ακόμη και τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Υπάρχει ειδικό εμβόλιο για τη γρίπη για τα οροθετικά άτομα; Υπάρχουν εμβόλια για τη γρίπη που θα πρέπει να αποφύγει αυτή η ομάδα ατόμων;

Υπάρχουν δύο είδη εμβολίων και για την εποχική γρίπη και για τον ιό της γρίπης Η1Ν1. Τα οροθετικά άτομα θα πρέπει να εμβολιάζονται με την ενέσιμη μορφή, που πρόκειται για εμβόλιο με απενεργοποιημένο ιό (περιέχει σκοτωμένα στελέχη του ιού της γρίπης) το οποίο χορηγείται με ένεση που συνήθως γίνεται στο χέρι. Αυτή η μορφή του εμβολίου είναι εγκεκριμένη για τα οροθετικά άτομα.

Η άλλη μορφή του εμβολίου για τη γρίπη, είναι σπρέι, το οποίο συχνά αποκαλείται εμβόλιο ζώντων εξασθενημένων ιών, και ακόμη δεν είναι εγκεκριμένη η χρήση του για τα οροθετικά άτομα. Αυτό το εμβόλιο δημιουργείται με ζωντανούς αλλά εξασθενημένους ιούς της γρίπης που δεν προκαλούν γρίπη. Το εμβόλιο ζώντων εξασθενημένων ιών είναι εγκεκριμένο για χρήση σε άτομα ηλικίας 2-49 ετών που δεν βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Συνίσταται στα οροθετικά άτομα να κάνουν το εμβόλιο για την εποχική γρίπη;

Ναι, ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης με το αδρανοποιημένο εμβόλιο συνίσταται σε όλα τα ενήλικα οροθετικά άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το εμβόλιο για την εποχική γρίπη προφυλάσσει επίσης και από τη γρίπη H1N1;

Το εμβόλιο για την εποχική γρίπη δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικό για τη γρίπη Η1Ν1. Ομοίως και το μονοδύναμο εμβόλιο για τη γρίπη Η1Ν1 δεν θα σας προφυλάξει από τη συνηθισμένη εποχική γρίπη.

Υπάρχει θεραπεία για τον ιό της γρίπης Η1Ν1 για τα οροθετικά άτομα;

Ναι, ο ιός Η1Ν1 αντιμετωπίζεται με δυο αντιιικά φάρμακα: το oseltamivir και το zanamivir. Οι οροθετικοί ενήλικες και έφηβοι που υποπτεύονται ότι έχουν μολυνθεί με την εποχική γρίπη ή τον ιό Η1Ν1 θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για να προσδιοριστεί εάν χρειάζεται να λάβουν θεραπεία. Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική εάν ξεκινήσει μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Για ενημέρωση σχετικά με τη λήψη αντιιικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της γρίπης μπορείτε να επισκέπτεσθε την ιστοσελίδα του CDC.

Σε ποια περίπτωση θα πρέπει τα οροθετικά άτομα να λαμβάνουν αντιιικά φάρμακα για πρόληψη (διαδικασία γνωστή και ως χημειοπροφύλαξη) από τον ιό Η1Ν1;

Η χημειοπροφύλαξη με αντιιικά φάρμακα συστήνεται για τα άτομα που αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο για επιπτώσεις από τη μόλυνση με τον ιό της γρίπης. Εναλλακτικά, μπορεί το ιατρικό προσωπικό να ενημερώνει τα  άτομα που ανήκουν σε αυτή την ομάδα σχετικά με τα συμπτώματα και τις ενδείξεις που σχετίζονται με τη μόλυνση από τον ιό και να τους συμβουλεύει να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους για αξιολόγηση και πιθανά θεραπεία εάν εμφανιστούν ενδείξεις ή συμπτώματα.

Για ενημέρωση σχετικά με τις συστάσεις του CDC για την ανάγκη χημειοπροφύλαξης, να επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα του.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της γρίπης Η1Ν1 είναι ασφαλή για τα οροθετικά άτομα;

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την αλληλεπίδραση ανάμεσα στα αντιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της γρίπης και τα αντιρετροϊκά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της μόλυνσης από τον HIV. Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση oseltamivir ή zanamivir από οροθετικά άτομα εφηβικής ηλικίας ή ενηλίκους. Δεν γνωρίζουμε έως τώρα για σοβαρές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα oseltamivir ή zanamivir και τα φάρμακα αντιρετροϊκής αγωγής που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του HIV. Εάν ο γιατρός σας σάς έχει χορηγήσει oseltamivir ή zanamivir και πιστεύετε ότι σας προκαλέι παρενέργειες από την ουσία, επικοινωνήστε μαζί του.

Πώς αλλιώς μπορούν να προετοιμαστούν τα οροθετικά άτομα;

Να ενημερώνονται συχνά. Οι αρμόδιοι για την υγειονομική περίθαλψη θα ενημερώνουν την ιστοσελίδα www.cdc.gov και την ιστοσελίδα Flu.gov σύμφωνα με τις εξελίξεις στο χώρο.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε πως έχετε κάνει τα εμβόλια που χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένων του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη και του εμβολίου για τη συνήθη βακτηριδιακή πνευμονία που προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus pneumoniae. Η βακτηριδιακή πνευμονία που προκαλείται από τον Streptococcus pneumoniae μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα οροθετικό άτομο όπως επίσης και σε άτομα που έχουν μολυνθεί επίσης από τον ιό της γρίπης. Το εμβόλιο για τοStreptococcus pneumoniae διαφέρει από εκείνο για τη γρίπη.

Ακολουθήστε τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία και τον έλεγχο εξάπλωσης των νοσημάτων, αποφύγετε τους πολυπληθείς χώρους και λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που αφορούν την προφύλαξη από τις ασθένειες.

Εάν δεν έχετε αναπτύξει κάποιο οικογενειακό πλάνο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, κάντε το τώρα προληπτικά. Πιο συγκεκριμένα βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα φάρμακα για την αντιρετροική αγωγή που ακολουθείτε, και φροντίστε να λαμβάνετε την αγωγή όπως σας έχει προτείνει ο γιατρός.

Τι κάνει το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Μετάδοσης των Νοσημάτων (CDC) για τα οροθετικά άτομα, όσον αφορά τη νέα γρίπη Η1Ν1;

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Μετάδοσης των Νοσημάτων (CDC), σε συνεργασία με τις κρατικές και τοπικές υγειονομικές αρχές καθώς και με τον ΠΟΥ κάνουν εντατικές προσπάθειες για την κατανόηση της επιδημιολογίας σχετικά με τη νέα γρίπη Η1Ν1 καθώς και για τον προσδιορισμό τυχόν επιπτώσεων που έχει ο συγκεκριμένος ιός για τα οροθετικά άτομα ή για άτομα με άλλες παθήσεις που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με την εξέλιξη των ερευνών αυτών οι συστάσεις του CDC μπορεί να τροποποιηθούν. Καλό είναι να επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα του CDC (www.cdc.gov).

Πηγή: CDC