Οι 10 πιο “καυτές” ιατρικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων

26-12-2016

10 ιατρικές τεχνολογίες αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών δεκαετιών  ήρθαν δυναμικά στο προσκήνιο τη χρονιά που διανύουμε για να κόψουν την ανάσα και να ανοίξουν την όρεξη για ακόμη μεγαλύτερα επιστημονικά θαύματα.  Μία ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων από αυτών δίνει  ελπίδες, αλλάζει εντελώς την οπτική μας για το τι ακριβώς σημαίνει «άνθρωπος ζωή επιστήμη και όρια» αλλά και κάνει πιο προκλητικό και ενδιαφέρον από ποτέ, το ερώτημα του “πως θα είναι η ιατρική του μέλλοντος”. 

1. Τεχνητά μέλη με φυσική κίνηση

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία στην προσθετική μελών έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό. Το 2015 όμως έγινε μια σημαδιακή ανακάλυψη. Σύμφωνα με το LiveScience.com ερευνητές στο Insτitute of Technology στην Καλιφόρνια κατάφεραν να συνδέσουν ένα προσθετικό χέρι στον εγκέφαλο του ασθενή, δίνοντας του καλύτερη κινητικότητα και τη δυνατότητα να ελέγχει το τεχνητό του μέλος με πιο φυσικό τρόπο.

2.Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος DNA

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να ελέγξουν το έμβρυο για χρωμοσωματικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Down. Ο έλεγχος γίνεται με τη βοήθεια τεστ τα όποια απαιτούν την εξέταση κυττάρων του αγέννητου μωρού και δε θεωρούνται απολύτως ασφαλή αφού μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και αποβολή. Πλέον όμως οι γιατροί μπορούν να εξετάσουν το DNA του εμβρύου χρησιμοποιώντας το αίμα της μητέρας. Η νέα αυτή μέθοδος που μηδενίζει το ρίσκο έχει αρχίσει να γίνεται αποδεχτή και να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο την τελευταία χρονιά.

3. Teixobactin: Ένα επαναστατικό αντιβιοτικό

Ανακαλύφθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία και από το Northeastern University της Βωστόνης και είναι το πρώτο νέο αντιβιοτικό τα τελευταία 30 χρόνια. Το Teixobactin έχει σύμφωνα με το  Reader’s Digest.com τη δυνατότητα να καταπολεμήσει θανατηφόρες ασθένειες όπως η πνευμονία και η φυματίωση και αν όλα πάνε καλά θα εγκριθεί στην Ευρώπη και στην Αμερική μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

4. Τρισδιάστατοι εκτυπωτές εμφυτευμάτων

Μια από τις πιο «καυτές» τεχνολογίες στην αγορά, αυτοί οι εκτυπωτές μπορούν να δημιουργήσουν οτιδήποτε από εμφυτεύματα μέχρι σωματικά μέλη για αντικατάσταση από τυχόν τραυματισμό. Σύμφωνα με το Howitworksdaily.com κάποιοι από αυτούς του εκτυπωτές είναι σχεδιασμένοι και για εκτύπωση με ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα.

5. Ρομποτική χειρουργική

Η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια αφού βοηθάει στην ακρίβεια και στον καλύτερο έλεγχο. Έτσι, καθιστά τους ιατρούς ικανούς να πραγματοποιήσουν εξαιρετικά πολύπλοκες εγχειρήσεις, οι οποίες θα ήταν πολύ δύσκολες ή και απίθανες με τις παραδοσιακές μεθόδους.

6. Ασύρματοι αισθητήρες για τον εγκέφαλο

Χάρη στην εξέλιξη της πλαστικής ιατρικής, επιστήμονες και ιατροί κατασκεύασαν βιοαπορροφήσιμους αισθητήρες οι οποίοι τοποθετούνται στον εγκέφαλο και διαλύονται από μόνοι τους όταν δεν είναι πια απαραίτητοι. Αυτές οι ιατρικές συσκευές ,θα βοηθήσουν τους ειδικούς να μετρούν την θερμοκρασία και την πίεση στον εγκέφαλο ενώ θα μειώσουν την ανάγκη αφαίρεσής τους, αφού απορροφούνται από το σώμα.

7. Σαρωτές για το φαγητό

Οι σαρωτές για το φαγητό επιτρέπουν στους ανθρώπους να βλέπουν τι πραγματικά τρώνε. Έχουν εμφανιστεί εδώ και μερικά χρόνια από εταιρείες όπως η Scio και η Tellspec αλλά από φέτος θα είναι διαθέσιμοι στο ευρύ κοινό. Οι σαρωτές αυτοί, εμφανίζουν τα συστατικά του φαγητού, τις θερμίδες αλλά και την ποιότητα στην οθόνη του κινητού. Είναι πολύ χρήσιμοι για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους ή να παρακολουθήσουν την πρόσληψη αλατιού και λίπους στο σώμα τους. Επίσης μπορούν να δώσουν σιγουριά σε άτομα με σοβαρές αλλεργίες ότι αυτό που πρόκειται να φάνε δεν είναι επικίνδυνο. 

8. Εικονική πραγματικότητα για ιατρική εκπαίδευση

Η εικονική πραγματικότητα σε συνδυασμό με τα τελευταία επιτεύγματα στην ιατρική και στην τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές ιατρικής να αποκτήσουν ουσιαστικές εμπειρίες για να είναι απολύτως έτοιμοι όταν θα πρέπει να δουν αληθινούς ασθενείς. Εκτός από αυτό όμως, η εικονική πραγματικότητα μπορεί να προετοιμάσει και ασθενείς για εξετάσεις ή εγχειρήσεις στις οποίες πρόκειται να υποβληθούν στο μέλλον.

9. Αλγόριθμοι για τους «φορετούς» αισθητήρες υγείας

Η ζήτηση για «φορετούς» αισθητήρες έχει αυξηθεί σημαντικά από την πρωτοεμφάνιση τους πριν από 5 χρόνια. Πλέον, ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει μια ειδική συσκευή μπορεί με τη βοήθεια του κινητού του να παρακολουθήσει τους παλμούς του, να μετρήσει τα βήματα του ή να εξετάσει το πρόγραμμα ύπνου του. Φέτος εμφανίστηκαν πιο προχωρημένοι αλγόριθμοι που μπορούν να συσχετίσουν με ευκολία τα στοιχεία που αποκομίζοντα από τους αισθητήρες με σκοπό την καλύτερη πρόληψη.

10. Νάνο-θεραπεία για τον καρκίνο

Οι νάνο-συσκευές και η τεχνολογία που τις περιβάλλει χρησιμοποιείται ήδη σε μεγάλο βαθμό και όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται όλο και πιο σημαντική για την ιατρική. Μία από αυτές τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκε πρόσφατα από ερευνητές του πανεπιστημίου του Ισραήλ είναι η νάνο-θεραπεία για τον καρκίνο, κατά την οποία νάνο-ρομπότ μεταφέρουν το φάρμακο μονάχα στα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάψουν τα υγιή. 

 

Άρης Σιφονιός