Η 37η εβδομάδα κύησης είναι η ιδανική για την γέννηση διδύμων

26-12-2016

Οι γιατροί λένε πως η φυσιολογική εγκυμοσύνη φτάνει μέχρι τις 41 εβδομάδες για να είναι το μωρό απολύτως έτοιμο να έρθει στον κόσμο. Τι γίνεται όμως τα δίδυμα; Είναι απολύτως φυσιολογικό εκείνα να γεννιούνται λίγο νωρίτερα. Πόσο νωρίτερα όμως; Ποια είναι η ιδανική εβδομάδα της κύησης για να γεννηθούν τα δίδυμα;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου στη Βρετανία αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις 32 σχετικές μελέτες της τελευταίας δεκαετίας, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 35.200 τοκετούς διδύμων.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, έδειξαν πως η ιδανική εβδομάδα της κύησης για να γεννηθούν δίδυμα χωρίς επιπλοκές, είναι η 37η, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος θανάτου τους.
 
Οι ειδικοί γνώριζαν ήδη πως ο κίνδυνος θανάτου για τα δίδυμα μωρά είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα μοναδικά. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως στις κυήσεις διδύμων, όταν αυτά έχουν κοινό πλακούντα, ο κίνδυνος γέννησης νεκρού παιδιού είναι 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τη γέννηση ενός μοναδικού παιδιού. Όταν τα κυοφορούμενα δίδυμα έχουν ξεχωριστούς πλακούντες, ο κίνδυνος θανάτου τους είναι πενταπλάσιος. 
 
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έλεγαν πως ο ιδανικός τοκετός για δίδυμα πρέει να γίνεται από την 34η έως την 37η εβδομάδα με κοινό πλακούντα (πρόωρος τοκετός για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες επιπλοκές στην τελική φάση της κύησης) και από την 37η έως την 39η εβδομάδα για αυτά με ξεχωριστούς πλακούντες. 
Τώρα, για πρώτη φορά, η επικεφαλής της έρευνας Σακίλα Θανγκαρατινάμ και οι συνεργάτες της καταλήγουν πως για τα δίδυμα με ξεχωριστό πλακούντα η 37η εβδομάδα είναι η ιδανική, ενώ μια παράταση του τοκετού κατά μια εβδομάδα (38η) αυξάνει τους θανάτους κατά εννέα ανά 1.000 γεννήσεις. Για τα δίδυμα με κοινό πλακούντα ο τοκετός πρέπει να αποφεύγεται πριν την 36η εβδομάδα της κύησης.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: