Οι 5 ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο χώρο του φαρμάκου για το 2017

01-01-2017

Για όσους ενδιαφέρονται για μία καριέρα στο χώρο της υγείας καλό θα είναι να κάνουν μία έρευνα στην αγορά για να μάθουν ποιοι τομείς θεωρούνται πιο κρίσιμοι. Ο Paul Strouts, διευθύνων σύμβουλος της Hays Life Sciences, μίας διεθνούς εταιρείας προσλήψεων στελεχών και ερευνητών  στην φαρμακοβιομηχανία περιγράφει τις ειδικότητες για τις οποίες θα υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση στο 2017.

  1. Ερευνητής στoν τομέα της ανοσολογίας

Με τις πωλήσεις των εμβολίων να αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι αυτή η δουλειά είναι στη λίστα δε προκαλεί έκπληξη. Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, ο όγκος πωλήσεων των εμβολίων αυξήθηκε κατά 11% από το 2014 στο 2015 με τα έσοδα να ξεπερνούν άλλα παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ όλα δείχνουν ότι αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί.

O Paul Strouts αναφέρει ότι το ιδανικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο υποψηφίων για ερευνητικούς ρόλους στην ανοσολογία είναι  ένα πτυχίο σε κάτι σχετικό με την βιοιατρική, εργαστηριακή εμπειρία αλλά και καλές επικοινωνιακές ικανότητες,  έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αυτοί που θα επιλεχθούν, στις ανάγκες συνεργασίας που προϋποθέτει το συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας.

  1. Γενετιστής

Η γονιδιωματική είναι ένας ακόμα νευραλγικός τομέας της υγείας που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αφού δίνεται όλο και περισσότερο βάρος στην ανάπτυξη εξατομικευμένων ιατρικών θεραπειών. Η γενετική είναι η μελέτη της κληρονομικότητας,  ενώ η γονιδιωματική αναφέρεται στην μελέτη του γονιδιώματος κάποιου οργανισμού. Οι επιστημονικές αυτές έννοιες  και επιστήμες είναι αλληλένδετες και όποιος σκοπεύει να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα, χρειάζεται σίγουρα ένα σχετικό πτυχίο αλλά και πανεπιστημιακού επιπέδου γνώση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.  Επίσης, η κατοχή διδακτορικού καθώς και η εμπειρία στην εφαρμογή της γονιδιωματικής,  θα προσέδιδε σε κάποιον υποψήφιο σαφές  πλεονέκτημα.

  1. Yπεύθυνος κλινικών δοκιμών

Οι διευθυντές κλινικού δοκιμών,  (Clinical Project Managers), οργανώνουν και διευθύνουν όλες τις πτυχές μίας κλινικής δοκιμής. Με την αύξηση των διεθνών απαιτούμενων προδιαγραφών  για τις ενδείξεις των προς έγκριση φαρμακευτικών προϊόντων,  οι υποψήφιοι για αυτές  τις ευαίσθητες και κρίσιμες θέσεις,  είναι σε υψηλή ζήτηση.  Οι CPM θα πρέπει να μπορούν να τα πηγαίνουν καλά με τους φορείς και  να έχουν εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες,  για να μπορούν να διαχειριστούν την ομάδα τους και το έργο τους σωστά. Όσοι έχουν προϋπηρεσία σε ηγετικούς ρόλους σχετικούς με το φάρμακο και την υγεία, συνήθως ελίσσονται και αποδίδουν καλύτερα, αλλά ακόμη και καινούργιοι και πιο φρέσκοι,  εάν έχουν  τον σωστό συνδυασμό επιστημονικής γνώσης, επιχειρηματικών και επικοινωνιακών ικανοτήτων μπορούν να πετύχουν.

  1. Επιστημονικός διευθυντής

Ο επιστημονικός διευθυντής είναι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος,  υπεύθυνο  για την επιστημονική έρευνα αλλά και για την εφαρμογή πολιτικής και στρατηγικής που σχετίζονται με την επιχείρηση.  Οι επιστημονικοί διευθυντές παίζουν σημαντικό ρόλο στην  ιεράρχηση και τον προσανατολισμό των επιστημονικών προτεραιοτήτων,  εξισορροπώντας αυτές  με τους επιχειρηματικούς και εμπορικούς στόχους της εταιρείας.  Οι επιτυχημένοι επιστημονικοί διευθυντές  έχουν μία σε βάθος γνώση των προϊόντων,  των ερευνητικών προγραμμάτων αλλά  και της δυναμικής της επιχείρησης. Οι  υποψήφιοι έχουν συνήθως πτυχίο ιατρικής  και διδακτορικό,  καθώς και  προϋπηρεσία στο χώρο της έρευνας και της διοίκησης.

  1. Ειδικοί στην βιοτεχνολογία

Η τελευταία κατηγορία είναι πιο γενική αλλά η ζήτηση για «ταλέντα» με εξειδίκευση σε διάφορους τομείς είναι δεδομένη. Ο χώρος της βιοτεχνολογίας μεγαλώνει συνεχώς, οι εταιρείες αυξάνονται και παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι θέσεις εργασίας.  Σύμφωνα με προβλέψεις,  τα χρήματα που θα ξοδευτούν το 2017 στον χώρο θα ξεπεράσουν τα 220 δις δολάρια. Πέρα όμως από άτομα με ειδικότητα στη μικροβιολογία, τις βιοτεχνολογίες, την φαρμακολογία, την τοξικολογία, την βιοιατρική μηχανική, παρατηρείται ένα άνοιγμα και σε άλλους χώρους από τους οποίους «αντλούνται» υποψήφιοι, όπως από το χώρο των μαθηματικών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εάν κάποιοι έχουν ενδιαφέρον για το χώρο, σήμερα βρίσκονται στο σωστό “timing” για να αναζητήσουν μία θέση εργασίας.

Άρης Σιφονιός