Η 95χρονη κυρία Δέσποινα είναι η πρώτη ηλικιωμένη που εμβολιάστηκε σε Οίκο Ευγηρίας

04-01-2021

Η 95χρονη κυρία Δέσποινα, είναι η πρώτη ωφελούμενη οίκου ευγηρίας που έλαβε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ που βρέθηκαν σήμερα να να εμβολιάσουν τους ηλικιωμένους και το προσωπικό, οίκου ευγηρίας στα Μελίσσια.

Με την υπερήλικη γυναίκα ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί εκτός υγειονομικών μονάδων, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων σε κλειστές δομές, μια ομάδα που έχει χτυπηθεί ανελέητα από τον κορονοϊό.

Ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ η εκτίμηση, με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, είναι ότι μέχρι εκείνη την ημέρα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Παρών στον πρώτο εμβολιασμό ήταν και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Η σταδιακή ένταξη των νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα διασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος, τόσο στον ασφαλή εφοδιασμό, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα ψηφιακά εργαλεία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και σε όλα τα στάδια διαχείρισης του εμβολίου, από την αποθήκευση και διανομή του, έως τη διενέργεια των εμβολιασμών» σημειώνει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Και εξηγεί: «Η τακτική της σταδιακής έναρξης των εμβολιασμών ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρεις φάσεις “αναβολή”. Είναι οι ίδιοι “πρόθυμοι” που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική». Ο ίδιος επανέλαβε ότι από τη Δευτέρα έως 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, θα ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του εμβολιασμού των υγειονομικών, καθώς και των διαμενόντων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης.