Η αισιοδοξία στην δουλειά δεν αυξάνει τις επιδόσεις

26-12-2016
Πάντα έχουμε στο μυαλό μας πως όταν έχουμε θετική σκέψη στην δουλειά, όλα γίνονται καλύτερα, ευκολότερα και γρηγορότερα. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων τώρα δείχνει πως ίσως και να μην είναι έτσι και πως η αισιοδοξία ίσως είναι υπερεκτιμημένη.
 
Ερευνητές από την Σχολή Management David Eccles του Πανεπιστημίου της Utah έβαλαν μια ομάδα εθελοντών να λύσουν κι ένα μαθηματικό παζλ. Στη συνέχεια έκαναν σε κάθε έναν από αυτούς θετικά ή αρνητικά σχόλια, ανάλογα με το πώς τα είχαν πάει. Μετά, τους έβαλαν να κάνουν μια ακόμα εργασία.
 
Θα περίμενε κανείς πως αυτοί που προηγουμένως είχαν δεχτεί τα θετικά σχόλια θα τα πήγαιναν καλύτερα στην δεύτερη εργασία επειδή είχαν ένα κίνητρο και μια θετική ενέργεια. Κι όμως… 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, έδειξαν πως οι επιδόσεις των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων ήταν σχεδόν η ίδια.
 
Για να επιβεβαιώσουν το συμπέρασμα τους οι ερευνητές έκαναν κι ένα δεύτερο πείραμα που έδειξε πως η ομάδα των εθελοντών που είχε δεχτεί τα θετικά σχόλια ήταν κατά 33% καλύτερη στην εκτέλεση της εργασίας. Ενώ όμως αυτοί επέμειναν στην εργασία για περίπου 20% περισσότερο χρόνο, το ποσοστό της επιτυχίας ήταν μεγαλύτερο μόνο κατά 5% σε σχέση με τους εθελοντές που είχαν δεχτεί τα αρνητικά σχόλια.
 
Όπως είπε στην Daily Mail η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Elizabeth Tenney «εν ολίγοις, οι άνθρωποι δίνουν βαρύτητα στην αισιοδοξία όταν πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας. Δυστυχώς, οι άνθρωποι μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για το πόσο πολλά μπορεί να προσφέρει η αισιοδοξία».