Οι άνδρες χάνουν πιο εύκολα βάρος από τις γυναίκες

17-08-2018

Οι γυναίκες συχνά παραπονιούνται πως δεν μπορούν να χάσουν εύκολα τα περιττό βάρος την στιγμή που οι άνδρες χάνουν τα κιλά εύκολα και γρήγορα. Γιατί άραγε συμβείναι αυτό. Νέα έρευνα Δανών επιστημόνων δείχνει ότι μια υποθερμιδική διατροφή έχει διαφορετικές μεταβολικές επιπτώσεις στους άνδρες και στις γυναίκες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στην Δανία, με επικεφαλής την Δρ Πια Κριστενσεν, μελέτησε στοιχεία για πάνω από 2.000 υπέρβαρα άτομα με προδιαβήτη που είχαν κληθεί να ακολουθήσουν υποθερμιδική δίαιτα για οκτώ εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetes, Obesity and Metabolism.
Όπως φάνηκε, οι άνδρες έχασαν σημαντικά περισσότερα κιλά από τις γυναίκες και είχαν μεγαλύτερες μειώσεις στο σκορ του μεταβολικού συνδρόμου, δείκτη για τον διαβήτη, τη λιπώδη μάζας και τον καρδιακό παλμό.

Οι γυναίκες είχαν σημαντικότερες μειώσεις στην HDL χοληστερόλη, στην περίμετρο των ισχίων, την ελεύθερη λίπους σωματική μάζα και την πίεση παλμού.

«Παρά τη συνεκτίμηση των διαφορών ως προς την απώλεια βάρους, φαίνεται ότι οι άνδρες ωφελούνται περισσότερο από τις γυναίκες. Κατά πόσο οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων εμμένουν και μακροπρόθεσμα και αν θα πρέπει να σχεδιάζουμε διαφορετικά τις όποιες παρεμβάσεις μας ως προς τη διαχείριση του βάρους ανάλογα με το φύλο, μένει να αποδειχθεί», λέει η Δρ Κριστενσεν.

Πάντως, το χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης πρόγραμμα διατροφής των οκτώ εβδομάδων στα άτομα με προδιαβήτη συντέλεσε σε 10% απώλεια του αρχικού σωματικού βάρους, που ήταν αναγκαία για την επίτευξη μείζονος μεταβολικής βελτίωσης ευθύς εξ αρχής για την πρόληψη του διαβήτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: