Η αντιπαράθεση Λοβέρδου- Σκοπούλη σχετικά με την υγειονομική διάταξη

26-12-2016

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και της νυν υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη σχετικά με την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης που είχε εκδώσει ο κος Λοβέρδος το 2012 και που όριζε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν ή να εργαστούν στην Ελλάδα.

Ο κος Λοβέρδος αρχικά σε δημόσια τοποθέτησή του είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της κατάργησης από την υφυπουργού έκνομη ζητώντας να μάθει αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα που ανήκει στον υπουργό Υγείας κο Λυκουρέντζο στην υφυπουργό Υγείας κα Σκοπούλη.

Σε απάντηση της η κα Σκοπούλη τονίζει, ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τη Δημόσια Υγεία μπορεί να εκδίδει πράξεις κανονιστικού χαρακτήρα και  από κοινού με άλλους  υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς (Κ.Υ.Α). (άρθρο 2). 

“Η εν λόγω  υγειονομική διάταξη  είναι  πράξη  κανονιστικού  χαρακτήρα ήτοι    Υπουργική  Απόφαση  με υγειονομικό ενδιαφέρον,  αποβλέπουσα δηλαδή  στην  προστασία  της δημόσιας  υγείας που  εκδίδεται κατόπιν νομοθετικής  εξουσιοδότησης. Μπορεί επομένως  να  καταργηθεί  με αντίστοιχη κανονιστικού χαρακτήρα διάταξη, όπως έγινε εν προκειμένω,  ή  με νόμο. Επομένως  η Υφυπουργός όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση,  έχει  σαφώς την αρμοδιότητα να  καταργήσει  την εν λόγω διάταξη”.

 Η εν λόγω υγειονομική διάταξη σύμφωνα με την κα Σκοπούλη όφειλε συνεπώς να καταργηθεί ως  αντισυνταγματική, αφ’ ενός λόγω υπέρβασης της νομοθετικής  εξουσιοδότησης της, αφ’ ετέρου διότι στην πράξη λειτούργησε ως εργαλείο για την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατοχυρωμένων συνταγματικά.

Στη συνέχεια ο κος Λοβέρδος ανταπαντάει υποστηρίζοντας τα εξής:

Αν η κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει την αρμοδιότητα έκδοσης ή κατάργησης υγειονομικών διατάξεων σε υφυπουργό, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου, είναι ένα θέμα.  Αποτελεί μία απολύτως λανθασμένη επιλογή, ειδικά όταν η κυβέρνηση λειτουργεί όπως τα ίδια τα μέλη της υποστηρίζουν δημοσίως,  η οποία όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να διορθωθεί. Επ’ αυτού αναμένουμε.  Το πώς, όμως, ασκήθηκε η συγκεκριμένη αρμοδιότητα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα.  Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κατάργηση της υγειονομικής διάταξης του 2012, που εκδόθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα και σαφέστατα με εξουσιοδότηση νόμου, αλλά και υπηρέτησε τις ανάγκες της χώρας αποτελεί ένα ακόμη πιο σοβαρό ζήτημα. Κι αυτό γιατί, ανεξαρτήτως αν κατά το περιεχόμενο της αναβιώσει η καταργηθείσα υγειονομική διάταξη με νέα, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, ή με νομοθετική ρύθμιση, η έστω και για ένα λεπτό κατάργησή της, που δυστυχώς υπήρξε, εξαφανίζει τις ποινικές ευθύνες όσων εγκλημάτησαν ως μαστροποί, έμποροι ανθρώπινων ψυχών, εκμεταλλευτές αρρώστων ή πάμφτωχων ανθρώπων κ.ο.κ.  Επ’ αυτού του θέματος οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και θα αναδειχθούν.

 
 
Βάννα Κεκάτου