Οι άντρες είναι πιο επιθετικοί όταν έχουν κοντά τους πολλές γυναίκες

26-12-2016
Φαίνεται πως οι πολλές γυναίκες μαζεμένες κάνουν κακό στα νεύρα των αντρών. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από μια νέα Αμερικανική έρευνα που έδειξε πως οι άντρες γίνονται πιο βίαιοι όταν υπάρχουν κοντά τους πολλές γυναίκες.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Utah στις Ηνωμένες Πολιτείες συσχέτισαν στατιστικά στοιχεία από τις επίσημες απογραφές στις πολιτείες των ΗΠΑ, με στοιχεία εγκληματικότητας από το FBI.
 
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Human Nature, έδειξαν πως όσο αυξάνεται σε μια περιοχή η αναλογία των αντρών στον πληθυσμό σε σχέση με τις γυναίκες, τόσο μειώνονται τα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ράιαν Σαχτ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως στις περιοχές όπου υπάρχουν περισσότεροι άντρες παρά γυναίκες, τα κρούσματα επιθέσεων, βιασμών και φόνωνείναι παραδόξως λιγότερα, σε σχέση με τις περιοχές όπου υπερτερούν οι γυναίκες.
 
Όπως τονίζουν οι ειδικοί. όσο πιο πολλές είναι οι γυναίκες, τόσο οι άντρες γίνονται πιο ανταγωνιστικοί και επιθετικοί, κάτι που πιθανώς έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες.
Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερες, οι άντρες τείνουν να κάνουν μονογαμικές σχέσεις πιο σπάνια και να αναζητούν πολλές γυναίκες συντρόφους με αποτέλεσμα να  υπάρχει και περισσότερος ανταγωνισμός με άλλους άντρες.
 
Ο Δρ. Σαχτ πάντως διευκρινίζει πως οι άντρες φαίνεται να αναπροσαρμόζουν τις συμπεριφορές τους κατά περίσταση, ανάλογα με την «προσφορά και ζήτηση» γυναικών. Τόνισε επίσης ότι, από την πρακτική άποψη της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, οι Αρχές θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους όχι τόσο στα μέρη όπου αφθονούν οι άνδρες, αλλά εκεί που υπάρχουν πολλές γυναίκες.
 
Πάντως, οι ερευνητλες ακόμα δεν έχουν μπορέσει να εξακριβώσουν εαν το ίδιο ισχύει και για άλλες χωρες.
Η Τερέζα Χέσκεθ του University College του Λονδίνου ανέφερε μια έρευνα στην Κίνα, όπου οι άνδρες ξεπερνούν κατά πολύ τις γυναίκες σε αριθμό, ιδίως στα χωριά, δεν διαπίστωσε μια παρόμοια σχέση ανάμεσα στον μεγάλο αριθμό ανδρών (σε σχέση με τις γυναίκες) και στη βία. 
 
Ο Σαχτ πάντως επέμεινε ότι τα ευρήματά του υποστηρίζονται από πρόσφατες έρευνες σε ζώα, σύμφωνα με τις οποίες, αν τα θηλυκά αφθονούν και τα αρσενικά σπανίζουν, τότε τα τελευταία γίνονται πιο επιθετικά.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: