Οι άντρες που γίνονται μπαμπάδες νέοι κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο

26-12-2016
Στις ημέρες μας, οι οικονομικές δυσκολίες και οι συνθήκες κάνουν τους άντρες να αποκτούν παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Υπάρχουν όμως ακόμα και οι εξαιρέσεις. Τώρα, έρευνα Φιλανδών επιστημόνων δείχνει πως οι άντρες που γίνονται πατεράδες σε νεαρή ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 30.500 άντρες που έγιναν μπαμπάδες έως την ηλικία των 45 ετών. Οι άνδρες αυτοί παρακολουθήθηκαν επί μια δεκαετία ή έως ότου πεθάνουν πρόωρα. Από αυτούς, το 15% είχαν αποκτήσει το πρώτο παιδί τους έως την ηλικία των 22 ετών, το 29% μεταξύ 22-24 ετών, το 19% μεταξύ 27-29 ετών και το 19% μεταξύ 30-44 ετών.
Η μέση ηλικία στην οποία οι άντρες αποκτούσαν παιδιά για πρώτη φορά ήταν τα 25 έτη. Κατά τη δεκαετή μελέτη, περίπου το 5% των ανδρών αυτών πέθαναν, κυρίως λόγω ισχαιμικού καρδιαγγειακού επεισοδίου (21%) ή παθήσεων που σχετίζονταν με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (16%).
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology & Community Health», έδειξαν πως οι άνδρες που αποκτούν παιδί σε ηλικία κάτω των 25 ετών αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα στη μέση ηλικία.
Συγκεκριμένα, οι άντρες που είχαν γίνει πατέρες πριν τα 22, είχαν κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου έως τα 54 τους, ενώ για όσους είχαν γίνει μπαμπάδες στα 22-24 τους, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν αυξημένος κατά 14%. Από την άλλη, για όσους είχαν αποκτήσει το πρώτο παιδί τους σε ηλικία 30-44 ετών, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μειωμένος κατά 25%.
Πως το εξηγούν όμως αυτό οι ειδικοί; Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ελίνα Εϊνίο όταν ένας νέος γίνεται γρήγορα μπαμπάς, αποκτά πρόωρα αυξημένες ευθύνες, γεγονός που του δημιουργεί πιο έντονο ψυχολογικό, οικονομικό κ.α. στρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: