Η απόφαση για τους ανασφάλιστους δεν πείθει κανέναν

26-12-2016

Μετά τον προβληματισμό και τις ενστάσεις από τον ΠΦΣ, τον ΙΣΑ την ΠΟΣΕΥ-ΕΟΠΥΥ και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο, εκφράζει τις ενστάσεις του σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού σχετικά με την περίθαλψη των ανασφάλιστων.  Σε καμία περίπτωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η νέα υπουργική απόφαση για τους ανασφάλιστους δεν επιφέρει λύση του προβλήματος με ΚΑΘΟΛΙΚΗ – ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών.

 Το Ιατρείο κανοντας θετική αναφορά στην κατάργηση των τριμελών επιτροπών, στην κατάργηση της δήλωσης αποδοχής του χρέους και στη δυνατότητα σε κάποιούς ανασφάλιστους να κάνουν διαγνωστικές εΞετάσεις και σε κάποιους να παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους, επισημαίνει τα εξής:

1) ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Πρόσβαση μόνο στις δημόσιες δομές.  Αυτό σημαίνει δυνατότητα πρόσβασης σε ένα μικρό αριθμό ανασφάλιστων γιατί σχεδόν όλες οι πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές (ΠΕΔΥ) είναι δραματικά υποστελεχωμένες και οι νοσοκομειακές δομές στερούνται σε πολλές περιοχές της χώρας βασικού εξοπλισμού, όπως αξονικών, μαγνητικών τομογράφων κτλ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στην πόλη των Χανίων δεν υπάρχει σε καμία δημόσια δομή δερματολόγος (μόνη επιλογή για τους ανασφάλιστους οι ιδιώτες), υπάρχει μόνο ένας ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο και κανένας στο ΠΕΔΥ. Επίσης υπάρχουν ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων στο ΠΕΔΥ όπως παιδιάτρου, καρδιολόγου κτλ, και καμία δυνατότητα κάποιων βασικών βιοχημικών εξετάσεων όπως ορμόνες θυρεοειδούς, INR (για όσους παίρνουν αντιπηκτικά) κτλ.
Την πόλη των Χανίων την αναφέρουμε ως παράδειγμα γιατί είναι μια σχετικά καλή περίπτωση με τις λιγότερες ελλείψεις και το νοσοκομείο διαθέτει αξονικό και μαγνητικό τομογράφο. Υπάρχει όμως το εξής παράδοξο: αν κάποιος ανασφάλιστος πρέπει να κάνει αξονική ή μαγνητική, π.χ. εγκεφάλου, θα πρέπει να τον έχει εξετάσει πρώτα κάποιος νευρολόγος και να δώσει το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό. Ποιός νευρολόγος; Στο ΠΕΔΥ στα Χανιά δεν υπάρχει.
Αν τώρα σε μια πόλη- και είναι πολλές αυτές- δεν διαθέτει το νοσοκομείο αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο που θα πάνε οι ανασφάλιστοι ασθενείς;

2) ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους υπάρχει από το καλοκαίρι του 2014. Αυτό που δεν υπήρχε ήταν η δυνατότητα μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής αυτών των ασθενών στην φαρμακευτική δαπάνη. Με τον νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα σε έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών να έχουν μηδενική συμμετοχή.

Είναι πέραν κάθε σχολιασμού η κλίμακα του ετήσιου εισοδήματος: Μεμονωμένο άτομο  2.400€ – Οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε εξαρτώμενα μέλη 6.000€.

Θα συνεχίσει επομένως για την πλειοψηφία των ανασφάλιστων ασθενών η προσέλευση στα Κοινωνικά Ιατρεία ή αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα θα συνεχίσουν να μην παίρνουν τα φάρμακα τους με τις ολέθριες συνέπειες που γνωρίζουμε ήδη, αύξηση νοσηρότητας, θνησιμότητας.

3) ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ: Η αναμονή για ακτινοθεραπεία είναι κατά μέσο όρο 4 μήνες. Οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς δεν έχουν το δικαίωμα και την δυνατότητα να κάνουν αυτές τις θεραπείες σε ιδιωτικές δομές με την κάλυψη της πολιτείας, επομένως αναγκαστικά πρέπει να περιμένουν στην αναμονή και πάλι με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους και τη ζωή τους.

4) ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Ο προϋπολογισμός για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων ασθενών είναι μόλις 100.000.000 ευρώ, που είναι δραματικά μικρός.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

1) Δεν εξασφαλίζεται ούτε ΚΑΘΟΛΙΚΗ ούτε βεβαίως ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση.

2) Οι αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία για διαγνωστικές εξετάσεις θα αυξηθούν πάρα πολύ, με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι που δεν έχουν άλλη επιλογή, αλλά και οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα της συμμετοχής στον ιδιώτη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, να καθυστερούν τόσο στην διάγνωση της ασθένειας τους όσο και στην θεραπεία.

3) Η πλειοψηφία των ανασφάλιστων ασθενών θα συνεχίσει να μην παίρνει ή στην καλύτερη περίπτωση να δυσκολεύεται να πάρει την φαρμακευτική αγωγή.

4) Την δωρεάν κάλυψη της νοσηλείας των ανασφάλιστων θα την κρίνουμε μετά από λίγους μήνες στην πράξη.

Δυστυχώς το βήμα που επιχειρείται με αυτό το νομοσχέδιο είναι πολύ μικρό και οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία που αφορούν τους δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας θα συνεχίσουν να είναι ολέθριες.  Η λιτότητα σκοτώνει!

Σημαντική σημείωση:
Μια βδομάδα έχει ήδη περάσει από την ΚΥΑ και στα ΠΕΔΥ ακόμα δεν μπορούν οι γιατροί να δώσουν στους ανασφάλιστους ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για τις διαγνωστικές εξετάσεις.