Η απορρύθμιση της ρύθμισης των χρεών του ΕΣΥ

26-12-2016

Σχεδόν τρεις ολόκληροι μήνες έχουν περάσει από τότε που οι Γ. Παπαθανασίου και Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασαν το σχέδιο ρύθμισης των χρεών του ΕΣΥ. Κι ενώ πολλοί νομίζουν ότι το θέμα έχει διευθετηθεί, το πρόβλημα παραμένει.

Καταρχάς, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα: η συμφωνία ανάμεσα στις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους προμηθευτές για το πόσα και ποια είναι τα ανεξόφλητα τιμολόγια από την 1-1-2005 μέχρι και τις 31-12-2008, που καλύπτουν τους όρους ένταξης στη ρύθμιση.

Όπως αποκαλύψαμε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των δημοσίων νοσοκομείων στις 31-12-2008 ανήλθαν σε 5,22 δις ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών καταγγέλλουν ότι η ρύθμιση του 35% των οφειλών παραμένει θολή. Τα κύρια σημεία τριβής είναι:

  • Δεν έχει διευκρινιστεί αν και πως θα δοθεί η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στο δάνειο, που θα κληθούν να συνάψουν οι προμηθευτές με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
  • Δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε ακριβώς και με ποιο τρόπο θα γίνει η εξόφληση του υπόλοιπου 65% των οφειλών.
  • Σχεδόν κανένα μεγάλο νοσοκομείο δεν έχει ακόμη αρχίσει να αποπληρώνει τιμολόγια για τις προμήθειες από την 1-1-2009. Γεγονός που εύλογα δημιουργεί ανησυχία στις προμηθεύτριες εταιρείες, οι οποίες αγωνιούν για το μέλλον σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει λύσει το πρόβλημα, αλλά με τη στάση της το διογκώνει. Η «πληγή» των χρεών όχι μόνο παραμένει ανοιχτή, αλλά πλέον πυορροεί και αν δεν ληφθούν μέτρα, θα προκληθεί γάγγραινα, η οποία θα αντιμετωπίζεται μόνο με μία λύση: τον ακρωτηριασμό!

 

γράφει ο Αιμίλιος Νεγκής