Η αποβολή μπορεί να προκαλέσει μετατραυματικό στρες

26-12-2016
Συνήθως συνδέουμε το μετατραυματικό στρες με γεγονότα όπως ένα ατύχημα ή μια επίθεση. Φαίνεται όμως πως δεν είναι μόνο αυτά τα γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν μετατραυματικό στρες. Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν τώρα πως οι έγκυοι που χάνουν τα μωρά τους λόγω αποβολής κινδυνεύουν επίσης να εκδηλώσουν σύνδρομο μετατραυματικού στρες.
 
Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) στη Βρετανία μελέτησαν 113 γυναίκες με ιστορικό πρόσφατης αποβολής ή έκτοπης εγκυμοσύνης.
Οι περισσότερες από αυτές είχαν αποβάλει κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, ενώ το 20% είχαν έκτοπη εγκυμοσύνη κατά την οποία το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.
Σκοπός τους ήταν να δουν κατά πόσο το γεγονός αυτό επηρέασε την ψυχική τους  υγεία.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open, έδειξαν πως για σχεδόν τέσσερις στις δέκα γυναίκες η αποβολή και η έκτοπη εγκυμοσύνη ήταν τόσο τραυματικές ώστε τις οδήγησαν στο σύνδρομο.
 
Το σύνδρομο αυτό προκαλείται από στρεσογόνα, τρομακτικά ή ακραία ενοχλητικά γεγονότα και χαρακτηρίζεται από εφιάλτες, αναδρομές στο παρελθόν ή αρνητικές σκέψεις ή εικόνες που εμφανίζονται την πιο απροσδόκητη και ανεπιθύμητη στιγμή.
 
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να αρχίσουν εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια έπειτα από το τραυματικό γεγονός και μπορεί να έχουν ως συνέπεια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, θυμό και κατάθλιψη.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Τζέσικα Φάρεν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως τρεις μήνες έπειτα από την αποβολή, το συνολικώς 38% των εθελοντριών πληρούσαν τα κριτήρια του συνδρόμου μετατραυματικού στρες. Το ποσοστό αυτό ήταν 45% σε όσες είχαν αποβάλλει και 18% σε όσες είχαν βιώσει μία έκτοπη εγκυμοσύνη.
 
Οι γυναίκες αυτές είπαν πως αναβίωναν συχνά τα συναισθήματα που είχαν νιώσει όταν έμαθαν πως έχασαν τα μωρά τους και ότι σκέπτονταν συνεχώς, χωρίς να το θέλουν, ό,τι είχε συμβεί. Μερικές υπέφεραν επίσης από εφιάλτες ή αναδρομές, ενώ πολλές απέφευγαν οτιδήποτε μπορούσε να τους θυμίσει την απώλειά τους ή ακόμα και φίλες ή συγγενείς που ήταν έγκυοι.
 
Επιπλέον, σχεδόν μία στις τρεις είπαν ότι τα συμπτώματά τους είχαν επίπτωση στην καθημερινότητα και στην εργασία τους, ενώ το 40% εκτίμησαν πως επηρέαζαν και τη σχέση με τους φίλους και την οικογένειά τους.
 
Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις κυήσεις καταλήγουν σε αποβολή, η οποία ορίζεται ως η απώλεια του εμβρύου πριν από την 24η εβδομάδα της κυήσεως, και ότι μία στις 90 κυήσεις είναι έκτοπες.
 
Όπως τόνισε η κα Φάρεν «μας εξέπληξε ο μεγάλος αριθμός γυναικών με μετατραυματικό στρες έπειτα από την απώλεια μιας εγκυμοσύνης. Παρότι είναι σύνηθες να ελέγχεται η γυναίκα για επιλόχειο κατάθλιψη, δεν υπάρχουν καθιερωμένοι έλεγχοι για το τραύμα και την θλίψη έπειτα από την απώλεια αυτή. Ωστόσο τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ασκούν βαθιά επίδραση σε όλες τις πλευρές της ζωής της γυναίκας, από τη δουλειά και το σύντροφό της έως τους φίλους και την οικογένειά της».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: