Η ασπιρίνη ξανά στο προσκήνιο της πρόληψης κατά του καρκίνου

26-12-2016

Η ασπιρίνη αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η δράση της οποίας έχει αποδεδειγμένα συσχετιστεί με την πρόληψη και την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Τι ρόλο όμως παίζει η ασπιρίνη στην πρόληψη του καρκίνου; Η σημασία της ασπιρίνης στην καρκινική αντιμετώπιση ήρθε ξανά στο προσκήνιο τον Φεβρουάριο μετά από δημοσίευση, στο περιοδικό του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, μελέτης η οποία υποστηρίζει πως η χρόνια χρήση ασπιρίνης προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών (1).

 Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας δεδομένα από άλλες μελέτες, απέδειξαν πως η καθημερινή χρήση ασπιρίνης οδηγεί σε μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 20%. Όταν εξετάσθηκε η δοσολογία, η συσχέτιση παρέμεινε σημαντική με την καθημερινή λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης (λιγότερο από 100mg/ ημέρα, ή 1/3 ενός χαπιού ασπιρίνης) να αντιστοιχεί σε 36% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, και μεγάλης καθημερινής δόσης (περισσότερο από 100mg/ ημέρα) σε 22% λιγότερες πιθανότητες. Με απλά λόγια η ασπιρίνη δρα προστατευτικά μειώνοντας την φλεγμονή η οποία δημιουργείται φυσιολογικά στα κύτταρα των ωοθηκών κατά την ωορρηξία, προστατεύοντας τα με αυτό τον τρόπο από καρκινικές μεταλλάξεις. 

 Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως στην ίδια έρευνα δεν υπήρξε συσχέτιση καρκίνου των ωοθηκών με την ακεταμινοφαίνη και με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (παρά μόνο σε μεγάλες δόσεις άνω των 500mg/ημέρα) (1).

 Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η καθημερινή χρήση ασπιρίνης μπορεί να προλάβει την εμφάνιση και άλλων μορφών καρκίνου όπως του οισοφάγου, τους στομάχου, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων, του ενδομητρίου του προστάτη και του μαστού. Σε συνέχεια της πρόσφατης αυτής δημοσίευσης ο αμερικανός ερευνητής Eric J. Jacobs, μίλησε στο site του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο για τις προοπτικές της ασπιρίνης στην πρόληψη την νόσου (2). Ο Jacobs ανέφερε πως τα πιο ισχυρά αποτελέσματα αυτή την στιγμή υπάρχουν για τον καρκίνο το παχέος εντέρου, όπου η καθημερινή χρήση μικρής ποσότητας ασπιρίνης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας κατά 40%. Πρέπει όμως να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν εάν τα οφέλη από την χρήση της ασπιρίνης αντισταθμίζουν τις παρενέργειες αυτής, όπως το έλκος, η γαστρεντερική αιμορραγία και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.    

 Ο αμερικανός ερευνητής υποστηρίζει πως το μέλλον της ασπιρίνης  στην μείωση των κρουσμάτων καρκίνου προμηνύεται αισιόδοξο. Περισσότερες όμως μελέτες χρειάζονται για να δοθούν σαφείς οδηγίες για την αποτελεσματικότητα, δοσολογία και διάρκεια λήψης του φαρμάκου, μελέτες οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 10 χρόνια. Μέχρι τότε κανένας οργανισμός δεν μπορεί να εκδώσει σχετικές οδηγίες, για την πρόληψη του καρκίνου με την χρήση ασπιρίνης, και η χρόνια λήψη αυτής πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του κάθε ασθενούς.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Επιστήμων Τροφίμων και Ειδικός Διατροφής

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

 

Πηγές:

1. Trabert BNess RBLo-Ciganic WHMurphy MAGoode ELPoole EMBrinton LAWebb PMNagle CMJordan SJAustralian Ovarian Cancer Study Group, Australian Cancer Study (Ovarian Cancer)Risch HARossing MADoherty JAGoodman MTLurie GKjær SKHogdall EJensen ACramer DWTerry KLVitonis ABandera EVOlson SKing MGChandran UAnton-Culver HZiogas AMenon UGayther SARamus SJGentry-Maharaj AWu AHPearce CLPike MCBerchuck ASchildkraut JMWentzensen NOvarian Cancer Association Consortium. . Aspirin, nonaspirin nonsteroidal anti-inflammatory drug, and acetaminophen use and risk of invasive epithelial ovarian cancer: a pooled analysis in the Ovarian Cancer Association Consortium. Journal of the National Cancer Institute JNCI. ,2014,Vol.106(2),p.djt431-djt431

2. American Cancer Institute. Aspirin and Cancer Prevention: What the Research Really Shows. http://www.cancer.org/research/acsresearchupdates/cancerprevention/aspirin-and-cancer-prevention-what-the-research-really-shows . Elizabeth Mendes. Last accessed 23