Η αξιολόγηση φέρνει αναστάτωση στα δημόσια νοσοκομεία

Γυναίκα γιατρός
26-12-2016

Αναστάτωση επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της αξιολόγησης που -σύμφωνα με τους εργαζόμενους – οδηγεί υποχρεωτικά σε απολύσεις. Χθες το Σωματείο Εργαζομένων στο Θεαγένειο Νοσοκομείο εξέφρασε την αντίθεσή του στους όρους της αξιολόγησης του προσωπικού, όπως ορίζονται από το νόμο Μητσοτάκη. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, την ώρα που υπάρχουν κενές θέσεις, η αξιολόγηση θα έχει ως αποτέλεσμα 70 εργαζόμενοι να βαθμολογηθούν εξ ορισμού κάτω από τη βάση, δηλαδή να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα / απόλυση.

Όπως αναφέρει το σωματείο εργαζομένων του Θεαγενείου, τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για την αξιολόγηση τη στιγμή που οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας πλήττονται από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση. Η πρόεδρος του σωματείου Αθηνά Γραμματικοπούλου τόνισε ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν συνολικά 200 κενές θέσεις (νοσηλευτών, γιατρών, διοικητικών και λοιπό προσωπικό).

Η κυβέρνηση θεωρεί εκ των προτέρων πως «το 15% του προσωπικού είναι κακοί υπάλληλοι και θα βαθμολογούνται κάτω από τη βάση κάθε χρόνο, ενώ το προσωπικό είναι ήδη ελλιπές και συχνά αναλαμβάνει αλλότρια καθήκοντα».

Αναφερόμενη στα προβλήματα του νοσοκομείου, η πρόεδρος του Σωματείο είπε στο Θεαγένειο με το νέο οργανόγραμμα χάθηκαν 28 κλίνες λόγω των συγχωνεύσεων των κλινικών. Επιπλέον, κάθε γιατρός εξετάζει περισσότερους από 40 ασθενείς ημερησίως, ενώ στο νοσοκομείο ο αξονικός τομογράφος είναι χαλασμένος εδώ και έναν χρόνο και οι ασθενείς εξυπηρετούνται με τον αξονικό που ακτινοθεραπευτικού τμήματος.

Κατήγγειλε ακόμη ότι καταργήθηκε το Ερευνητικό Τμήμα του Αντικαρκινικού και ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας προκήρυξε διαγωνισμό για την εκχώρηση του συνόλου των εργαστηριακών εξετάσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι του Θεαγενείου θα συμμετάσχουν στην απεργία της 18ης Ιουνίου και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, στις 10:00 στο ΑΧΕΠΑ