Η Chiesi εξαγοράζει την Amryt Pharma και επεκτείνεται στις σπάνιες παθήσεις

11-01-2023

Με 1,48 δισ. δολάρια (USD) η Chiesi προχωρά στην απόκτηση της Amryt Pharma Plc. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της στην κατηγορία των σπάνιων παθήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι η είδηση έγινε γνωστή μόλις λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση από τον Όμιλο Chiesi της δημιουργίας του νέου Βιοτεχνολογικού Κέντρου Αριστείας, αξίας 85 εκατ. ευρώ στην Πάρμα της Ιταλίας.  Αφορά τη διεύρυνση του τομέα ανάπτυξης βιολογικών παραγόντων και φαρμακευτικών προϊόντων που στοχεύουν τις σπάνιες παθήσεις, και οι εργοστασιακές εγκαταστάσεις πρόκειται να λειτουργήσουν μετά το 2024 και αφού λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις των FDA, IFA και EMA οι οποίες αναμένονται το 2025.

Η Amryt είναι μια παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Δουβλίνο στην Ιρλανδία, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τη βελτίωση της ζωής ασθενών με σπάνιες και ορφανές ασθένειες. ¨Ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα είναι το Filsuvez , το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών ηλικίας 6 ετών και άνω με πομφολυγώδη επιδερμόλυση (ΠΕ), μια κληρονομούμενη δερματική πάθηση που καθιστά το δέρμα εύθρυπτο και προκαλεί δημιουργία πομφολύγων και ουλών ιδιαίτερης σοβαρότητας.

Όσον αφορά τη συμφωνία εξαγοράς, αυτή αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2023 και εφόσον ικανοποιηθούν όλοι οι όροι για την οριστικοποίησή της. Πέρα από το τίμημα εξαγοράς προβλέπεται και επιπλέον ποσό έως 225 εκατ. δολάρια, με βάση συγκεκριμένες αποδόσεις που θα επιτύχει το Filsuvez.