Η χορτοφαγία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

26-12-2016
Ορισμένοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας από τη διατροφή τους. Πιστεύουν πως έτσι θα έχουν καλύτερη υγεία και θα κάνουν περισσότερο καλό στο κυκλοφορικό αλλά και σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά και το συκώτι. Μήπως όμως δεν είναι ακριβώς έτσι; Αμερικανοί επιστήμονες λένε τώρα πως η μακροχρόνια χορτοφαγία μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές μεταλλάξεις που καθιστούν ευεπίφορο τον ανθρώπινο οργανισμό σε φλεγμονές και σε σοβαρές νόσους… ακόμα και καρκίνο.
    
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cornell στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν έρευνες σε Ινδούς.
Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσο το γεγονός πως σε γενική βάση δεν τρώνε κρέας αυξάνει ή μειώνει την πιθανότητα τους να εμφανίσουν καρκίνο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι περισσότεροι χορτοφάγοι ήταν φορείς μιας γενετικής μετάλλαξης η οποία βοηθά τον οργανισμό να απορροφούν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από τα φυτά.
Αυτό, μακροχρόνια, ευνοεί την παραγωγή του αραχιδονικού οξέος, το οποίο, ως γνωστό, αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονών αλλά και καρκίνου.  
   
Η γενετική μετάλλαξη στην οποία επικεντρώθηκε η μελέτη των ερευνητών είναι γνωστή ως «rs66698963» και εντοπίζεται στο γονίδιο FADS2. 
Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% του ινδικού πληθυσμού που ακολουθούσαν γενεές ολόκληρες χορτοφαγική διατροφή, ήταν φορείς της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Αντιθέτως, στους Αμερικανούς που έχουν πολύ κρέας στη διατροφή τους, το ποσοστό του πληθυσμού με αυτή τη μετάλλαξη ήταν μόλις στο 20%.
 
Για τους Αμερικανούς επιστήμονες , η γενετική αυτή μετάλλαξη βοηθά τους χορτοφάγους να απορροφούν αποτελεσματικά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από τα φυτά. Το γεγονός αυτό ευνοεί την δημιουργία του αραχιδονικού οξέος, που σχετίζεται με την αύξηση ασθενειών από φλεγμονές όπως και των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: