Η χρήση των κινητών από τα παιδιά στον δρόμο είναι πολύ επικίνδυνη

26-12-2016
Τα παιδιά σήμερα έχουν το δικό τους κινητό ακόμα και από την ηλικία των 6 ετών που πάνε στο δημοτικό. Αυτό φυσικά εμπεριέχει κινδύνους όχι μόνο για την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους αλλά και την ίδια τους την υγεία.
 
Επιστήμονες εξέτασαν 77 παιδιά ηλικίας από 10 έως 11 ετών σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας για να διαπιστώσουν πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα όταν χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ενώ περπατούν στο δρόμο.
Σε εικονικό περιβάλλον, ζήτησαν από τα παιδιά να διασχίσυον έξι φορές διασταυρώσεις δρόμων χωρίς να μιλούν στο κινητό τηλέφωνο και έξι φορές μιλώντας στο κινητό με κάποιον άγνωστο.
 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως όλα τα παιδιά, ακόμη και αυτά που είναι έμπειρα στη χρήση κινητού τηλεφώνου ή αυτά που είναι εξαιρετικά προσεκτικά, είναι πολύ πιο πιθανό όταν μιλούν σε κινητό τηλέφωνο να παρουσιάζουν επικίνδυνες συμπεριφορές όταν βρίσκονται σε διασταυρώσεις δρόμων ακόμα κι όταν αυτοί είναι εικονικοί στους οποίους κυκλοφορούν εικονικά αυτοκίνητα.
 
Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η απόσπαση της προσοχής μειώνει την ικανότητα τους να αντιδράσουν συνεπώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τραυματιστούν.
 
Οι ψυχολόγοι παρατήρησαν ότι τα παιδιά που μιλούσαν σε κινητό τηλέφωνο την ώρα που περπατούσαν, χρειάζονταν 20% περισσότερο χρόνο να περάσουν το δρόμο και είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να τα χτυπήσει αυτοκίνητο.
 
Επίσης, τα παιδιά αυτά κοίταζαν κατά 20% λιγότερες φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις προτού περάσουν μια διασταύρωση ενώ, έδιναν στους εαυτούς τους 8% λιγότερο χρόνο για να σιγουρευτούν ότι ο δρόμος ήταν ασφαλής για να περάσουν.
 
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η προσοχή των παιδιών μειώνεται κατά πολύ όταν ασχολούνται με το κινητό τους στο δρόμο και γι ααυτό κινδυνεύουν να πέσουν θύματα ενός τροχαίου. Ωστόσο, σημείωσαν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες καθώς τα παιδιά εκτός του να μιλάνε στο κινητό συνηθίζουν να ακούνε μουσική και μάλιστα πολύ δυνατά στον δρόμο ή ακόμα και να γράφουν μηνύματα. 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: