Οι χρήστες ναρκωτικών εξακολουθούν να θέλουν τις ουσίες και μετά θάνατον

29-12-2016

Δυστυχώς υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που είναι όμηροι της εξάρτησης τους σε διάφορες ναρκωτικές ουσίες. Ορισμένοι καταφέρουν να απεξαρτηθούν. Άλλοι πάλι δεν είναι τόσο δυνατοί και δυστυχώς χάνουν τη μάχη. Τώρα, Αυστριακοί επιστήμονες βρήκαν πως οι ναρκομανείς επιζητούν την ουσία στην οποία είναι εθισμένοι ακόμα και αφού έχουν φύγει από τη ζωή.

Ερευνητές από το Τμήμα Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία εξέτασαν τον ιστό από τον εγκέφαλο σε 15 εξαρτημένους στην ηρωίνη που είχαν φύγει από τη ζωή.
Διαπίστωσαν πως μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον εγκέφαλο των ναρκομανών, η πρωτεΐνη FosB εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμα και μια εβδομάδα μετά τον θάνατο τους.
Αυτό με πολύ απλά λόγια σημαίνει πως ο οργανισμός του ναρκομανή εξακολουθεί να επιζητεί την ουσία στην οποία είναι εθισμένος ακόμα και μέρες μετά τον θάνατο του.

Όπως τονίζει η επικεφαλής της έρευνας, Daniele Risser η ίδια πρωτεΐνη στους ζωντανούς χρήστες μπορεί να λειτουργεί ακόμα και μήνες μετά την απεξάρτηση τους, δημιουργώντας τους την ανάγκη για την ουσία στην οποία είναι εθισμένοι.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν στο να βρεθούν νεότερες, πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά ώστε να περιοριστεί αυτή η τεράστια παγκόσμια μάστιγα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα έξυπνα σποτάκια για τα ναρκωτικά αποτρέπουν τους εφήβους από το να κάνουν χρήση