Η εγκεφαλικη ρομποτική ενάντια στην παράλυση

26-12-2016

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας την μέθοδο της εγκεφαλικά ελεγχόμενης ρομποτικής κατάφερε να αποκαταστήσει την μερική αίσθηση και τον μυϊκό έλεγχο στα κάτω άκρα 8 ανθρώπων που είχαν μείνει παράλυτοι λόγω τραυματισμών στην σπονδυλική στήλη. Από αυτούς σχεδόν όλοι ήταν παράλυτοι για 5 χρόνια ή περισσότερο.

Η διεπαφή (interface), ο σύνδεσμος δηλαδή μεταξύ εγκεφάλου και μηχανής αποτελείται από ένα ψηφιακό πρόγραμμα  το οποίο χρησιμοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα για να προσομοιώσει των έλεγχο των ποδιών του ασθενή σε μία οθόνη. Επίσης επιτρέπει έτσι την άμεση επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπολογιστή ή των ρομποτικών του άκρων. Ο Δρ. Μιγκέλ Νικολέλις, Νευροεπιστήμονας στο Duke, έχει καταφέρει να αναπτύξει συστήματα που καταγράφουν σήματα από τους νευρώνες στον εγκέφαλο και τους μεταφράζουν σε κίνηση.

Οι 8 συμμετέχοντες φορούσαν καπέλα με ηλεκτρόδια για να καταγραφεί η εγκεφαλική τους δραστηριότητα και παράλληλα ήλεγχαν τις κινήσεις του ψηφιακού τους εαυτού στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στο Scientific Reports,  οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν την διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής για μεγάλη χρονική περίοδο έδειξαν  βελτίωση στον έλεγχο των μηχανικών τους άκρων και στις αισθήσεις τους, ενώ μειώθηκαν οι όποιες ακούσιες ενέργειες.

«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε ένδειξη ότι η κατάσταση ασθενών που έχουν υποστεί ολική παράλυση  τόσα χρόνια πίσω μπορούσε να βελτιωθεί.» αναφέρει ο Νικολέλις.

Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν βελτιωμένο έλεγχο της κύστης τους και της εντερικής τους δραστηριότητας, πράγμα που μείωσε τον κίνδυνο μολύνσεων αφού προηγουμένως βασιζόντουσαν σε καθαρτικά και καθετήρες. Αρκετοί παρατήρησαν αλλαγές ακόμα και 7 μήνες αφότου ξεκίνησαν την θεραπεία, όμως τέσσερεις από αυτούς έδειξαν τόσο μεγάλη βελτίωση που μετά από ένα χρόνο η διάγνωση τους άλλαξε από ολική σε μερική παράλυση.

Η έρευνα αυτή είναι μέρος του σχεδίου Περπάτα Ξανά (Walk Again Project), ένα πρόγραμμα που απασχολεί επιστήμονες από 25 χώρες και στοχεύει στο να βοηθήσει ανθρώπους με τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη να ανακτήσουν δύναμη και ευλυγισία. Ο Δρ. Νικολέλης σκοπεύει να δημοσιεύσει περισσότερα στοιχεία από την έρευνα και τους ασθενείς όσο αυτοί συνεχίζουν την ανάρρωσή τους. Παράλληλα, σχεδιάζει να εξετάσει την συγκεκριμένη μέθοδο και σε ασθενείς με πρόσφατους τραυματισμούς για να διαπιστώσει αν η θεραπεία μπορεί να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.