Η ειλικρίνεια προς το αφεντικό κάνει καλό στην υγεία

26-12-2016
Πολλοί έχουν τη συνήθεια να είναι πάντα απολύτως ειλικρινείς με το αφεντικό τους στη δουλειά. Και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι χλευάζονται από τους συναδέλφους ως το «καλό παιδί» του γραφείου. Κάτι ξέρουν όμως. Γιατί νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε πως η ειλικρίνεια προς το αφεντικό μας κάνει καλό.
 
Ερευνητές από το ερευνητικό κέντρο Affinity Health at Work στην Βρετανία μελέτησαν δύο ξεχωριστές ομάδες 150 μάνατζερ, μια που δέχτηκε κριτική και αξιολόγηση από το προσωπικό (περίπου 500 άτομα) και μια που δεν δέχτηκε (όπως συνήθως συμβαίνει).
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στην τελευταία ετήσια συνεδρίαση της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας, έδειξαν πως όταν ο εργαζόμενος εκφράζει ακριβώς αυτό που σκέφτεται στο διευθυντή του και δεν διστάζει να του πει τι σκέφτεται γι’ αυτόν, η σχέση τους είναι καλύτερη, υπάρχει λιγότερο εργασιακό το στρες και κάνει καλό στην υγεία και των δύο. Επίσης, η ειλικρίνεια στη σχέση υπαλλήλου-αφεντικού κάνει την δουλειά αποδοτικότερη.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Έμα Ντόναλντσον-Φάιλντερ λέει πως όσοι διευθυντές ανοίχτηκαν στις αντιδράσεις των υπαλλήλων τους, ήταν πιθανότερο να αλλάξουν το στιλ διοίκησης και να πάρουν αποφάσεις καλύτερες για την εταιρία.
 
Έτσι όχι μόνο θεωρήθηκαν πιο αποτελεσματικοί διευθυντές, αλλά και ωφέλησαν τους εργαζομένους, αφού επέτρεψαν στους τελευταίους να μειώσουν το εργασιακό στρες, που κάνει κακό στην υγεία.
 
Όπως εξηγεί η Δρ. Φάιλντερ «οι συνέπειες του στρες είναι διάχυτες. Όσοι υπόκεινται σε αυτό, μπορεί να εμφανίσουν πολλά ψυχικά συμπτώματα, όπως άγχος ή κατάθλιψη, σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμίες ή υψηλή πίεση, αλλά και νοητικά συμπτώματα όπως μειωμένη ικανότητα σκέψης».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: