Οι Έλληνες τρέχουν πρώτα στον φαρμακοποιό και μετά στον γιατρό

26-12-2016

Η σωστή σειρά δράσης όταν κάποιος αρρωστήσει είναι να πάει στον γιατρό και μετά να πάει στο φαρμακείο για να πάρει οποιο φάρμακο του έχει πει ο γιατρός. Οι Έλληνες όμως φαίνεται πως κάνουν τα πράγματα ανάποδα. Όταν αρρωστήσουν πάνε στο φαρμακείο για να πάρουν ο,τι νομίζουν κι αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα τότε στρέφονται στον γιατρό. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα προβλήματα με το στόμα.

Στην έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό της ΑΚΟΣ, μίας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, συμμετείχαν 1.058 άτομα. Από αυτούς, το 61,6% ήταν γυναίκες και το 38,4% άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 45,9 έτη.
Το 60% ήταν έγγαμοι, το 40% είχαν παιδιά και το 80% ήταν κάτοικοι πόλεων. Επίσης, 1 στους 3 αθλείται ενώ, το 50% δεν κάπνιζαν. Επίσης, το 1/3 είχε εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ. Το 1/3 ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 50% πτυχιούχοι ΑΕΙ. Επιπροσθέτως το 60% κατανάλωνε περιστασιακά 1-3 ποτήρια αλκοόλ εβδομαδιαίως. Τέλος, το 60,3% δήλωσε ότι δεν είχε καμία ασθένεια ενώ, το 39,7% δήλωσε ότι έπασχε από παθήσεις όπως: δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, ΧΑΠ, θυρεοειδοπάθεια, καρκίνο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πρωτίστως πως όταν οι Έλληνες έχουν πρόβλημα με τα δόντια ή τα ούλα τους πρώτα πηγαίνουν στον φαρμακοποιό τους για να το αντιμετωπίσουν και σαν δεύτερη επιλογή πηγαίνουν στον οδοντίατρο. Κάτι το οποίο φυσικά είναι λάθος.
 
Όπως φάνηκε από την έρευνα, το 55% επιλέγει οδοντόβουρτσα ανάλογα με την σκληρότητα ενώ μόνο 1 στους 5 κάνει μια τυχαία επιλογή. 1 στους 3 Έλληνες επιλέγει οδοντόκρεμα ανάλογα με τα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά. Το 65% των ερωτηθέντων βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του ενώ, 1 στους 4 τα βουρτσίζει μετά από κάθε γεύμα. Μόνο ένα 4% χρησιμοποιεί στοματικά διαλύματα κι ένα άλλο 4% οδοντικό νήμα. 
 
Αναφορικά με τα γλυκαντικά που επιλέγουν στις απαντήσεις, το μέλι ως γλυκαντικό ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στις προτιμήσεις με ποσοστό 40% και ακολουθούσαν η λευκή ζάχαρη με 18%, η καστανή ζάχαρη με 16%, η στέβια με 12% και η ασπαρτάμη με 4%.
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: