Η επίσκεψη στον ενδοδοντολόγο “σώζει δόντια”

14-05-2019

Καμπάνια ενημέρωσης, με τίτλο «Σώστε το δόντι σας», ξεκίνησε ο Σύλλογος Ελλήνων Ενδοδοντολόγων σχετικά με τις ενδοδοντικές θεραπείες, γνωστές και ως απονευρώσεις, συμμετέχοντας στην καμπάνια «Endodontic Awareness Month», του Αμερικανικού Συλλόγου Ενδοδοντολόγων (American Association of Endodontists).

Ο Σύλλογος με μία σειρά δράσεων στα κοινωνικά δίκτυα ενημερώνει το κοινό για το πότε πρέπει να επισκεφτούν τον οδοντίατρό τους. «Μην αγνοήσετε», τονίζει, κάποια συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα, όπως ένα «βάρος» ή μία οξεία ενόχληση, ένα πόνο στιγμιαίο ή χρόνιο, που να εμφανίζεται μετά από τη μάσηση ή μετά από κατανάλωση συγκεκριμένων ποτών και φαγητών (ζεστό, κρύο, γλυκό, ξινό). Επισκεφτείτε τον Ενδοδοντολόγο σας, τον οδοντίατρο, δηλαδή, που είναι ειδικός στις απονευρώσεις ή ενδοδοντικές θεραπείες. Ο Ενδοδοντολόγος είναι ο οδοντίατρος που ολοκληρώνοντας την 5ετή οδοντιατρική εκπαίδευση, έχει κάνει επιπλέον 2 ή 3 χρόνια εξειδίκευση στη διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων, που σχετίζονται με τον πολφό του δοντιού, ο οποίος είναι γνωστός ως «νεύρο».

Το οδοντιατρείο ενός Ενδοδοντολόγου είναι εξοπλισμένο με ειδικά μηχανήματα και εργαλεία, όπως το οπτικό μικροσκόπιο (μεγεθύνει από 4 έως 25 φορές το δόντι), σύστημα ψηφιακής ακτινογραφίας (για ελαχιστοποίηση της προσλαμβάνουσας ακτινοβολίας από τον ασθενή), συσκευές υπερήχων, ειδικά μικροεργαλεία, βιοεπαγωγικά υλικά κ.α. Με την ειδική εκπαίδευση και το σύγχρονο εξοπλισμό, μπορεί να αναλάβει περιστατικά υψηλής δυσκολίας και απαιτήσεων, όπως απονευρώσεις σε δόντια που έχουν ρίζες με μεγάλες κάμψεις (πολύ στραβές ρίζες) ή πολύ στενές ρίζες, επαναλήψεις αποτυχημένων απονευρώσεων καθώς και μικροχειρουργικές επεμβάσεις, γνωστές ως ακρορριζεκτομές.

Ο απλός οδοντίατρος δεν μπορεί να κάνει απονευρώσεις;

Ο γενικός οδοντίατρος μπορεί να αναλαμβάνει να κάνει απονευρώσεις. Ο Ενδοδοντολόγος είναι ένας συνεργάτης του, στον οποίο απευθύνεται όταν έρχεται αντιμέτωπος με περιστατικά αυξημένης δυσκολίας, τα οποία ο ίδιος δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά. Όταν ο γενικός οδοντίατρος διαγνώσει ότι ένα περιστατικό έχει αυξημένες απαιτήσεις, το παραπέμπει σε ειδικό Ενδοδοντολόγο. Εκείνος ως πιο έμπειρος και καταρτισμένος , αναλαμβάνει μόνο αυτό το κομμάτι της οδοντιατρικής θεραπείας, την απονεύρωση. Κατόπιν ο ασθενής επιστρέφει στον οδοντίατρό του για την τελική προσθετική αποκατάσταση του δοντιού του, έχοντας μαζί του πιθανές οδηγίες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Ο Ενδοδοντολόγος και ο Οδοντίατρος βρίσκονται σε επαφή και συνεννόηση. Η παραπομπή ενός δύσκολου περιστατικού αναδεικνύει την υπευθυνότητα και σοβαρότητα ενός γενικού Οδοντιάτρου, γιατί θέτει ως προτεραιότητά του, την ορθή και πληρέστερη οδοντιατρική φροντίδα των ασθενών του.

Τι είναι απονεύρωση;

Απονεύρωση είναι ο τρόπος να σωθεί το φυσικό δόντι στο στόμα μας ώστε να μη γίνει εξαγωγή, όταν το δόντι έχει μολυνθεί. Είναι μια απολύτως ασφαλής και ανώδυνη πράξη! Την μόλυνση συνήθως την αντιλαμβανόμαστε ως πολύ οξύ πόνο ή και πρήξιμο. Κάποιες φορές χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να γίνει διάγνωση από κάποια τυχαία ακτινογραφία της περιοχής. Με την απονεύρωση ο Ενδοδοντολόγος απομακρύνει τη φλεγμονή από το δόντι, σώζοντάς το!

Διαβάστε επίσης:

SOS εκπέμπουν οι οδοντίατροι για τα …αυτοσχέδια σιδεράκια που κάνουν θραύση στις ΗΠΑ