Η επιστήμη επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του απογευματινού ύπνου

26-12-2016
Όλοι μας αισθανόμαστε πολύ καλύτερα αν λίγη ώρα μετά από μεσημεριανό, μπορέσουμε να κοιμηθούμε έστω για μισή ώρα. Τώρα, έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου μας δικαιολογεί γιατί έδειξε πως ο απογευματινός ύπνος, η λεγόμενη σιέστα, είναι απαραίτητη για την υγεία του ανθρώπου. Η έρευνα μάλιστα δείχνει και την ιδανική διάρκεια του απογευματινού ύπνου.
 
Όπως έδειξε η έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ. Michael Breus, ο γρήγορος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας ωφελεί την εγκεφαλική λειτουργία με πολλούς τρόπους. Οι ειδικοί μάλιστα προτείνουν η σιέστα να έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην Daily Mail, αν κάποιος θέλει να ξεκουραστεί για λίγο και μόλις ανοίξει ξανά τα μάτια του, να νιώθει άμεσα αναζωογονημένος και έτοιμος να επιστρέψει στη δράση, θα πρέπει να κοιμηθεί είτε 10 με 20 για 90 λεπτά. 
 
Αν κάποιος κοιμηθεί για 10 με 20 λεπτά, ο οργανισμός προλαβαίνει να μπει στην πιο ελαφριά μορφή ύπνου. Σε αυτή τη φάση, μπορεί κανείς να νιώσει τα επίπεδα ενέργειας και ετοιμότητάς του να επαναφορτίζονται, αλλά ακριβώς επειδή ο ύπνος δεν είναι βαθύς, μπορεί να ξυπνήσει εύκολα και χωρίς να αισθάνεται «βαρύ» το κεφάλι του.
Αν πάλι κάποιος κοιμηθεί για 90 λεπτά, πέφτει σε βαθύ ύπνο, το λεγόμενο REM, που επιτρέπει στον οργανισμό του να ολοκληρώσει έναν κύκλο ύπνου.
 
Βέβαια, όπως τονίζει ο Δρ. Breus, αυτό δεν συμβαίνει αν κάποιος κοιμηθεί ακόμη περισσότερο, ή διακόψει τον ύπνο του στη μέση μιας από τις δυο φάσεις.
 
Μετά από μισή ώρα ύπνου, ο εγκέφαλος μπαίνει σε μια φάση βαθύ ύπνου και το να ξυπνήσει κανείς στη διάρκεια αυτής, θα έχει ως αποτέλεσμα να περάσει σε αδράνεια ύπνου, και θα περάσει τουλάχιστον άλλη μισή ώρα μέχρι να νιώσει ξεκούραστος.
 
Αντίστοιχα, στη μία ώρα, ο οργανισμός περνά στη βαθύτερη φάση ύπνου, τον λεγόμενο ύπνος βραδέων κυμάτων. Αν κάποιος προσπαθήσει να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, θα είναι πιο ζαλισμένος απ’ ότι πριν κοιμηθεί.