Η επιστήμη εξηγεί γιατί το μυαλό μας γίνεται πιο αργό μεγαλώνοντας

26-12-2016
Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως οι μεγάλοι άνθρωποι κάποιας ηλικίας δεν επεξεργάζονται τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα με την ίδια ταχύτητα που το κάνουν οι νεότεροι. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων μπόρεσαν να βρουν που οφείλεται αυτό.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του San Diego στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν δυο πειράματα. Στην αρχή μελέτησαν με ηλεκτρόδια την εγκεφαλική λειτουργία 15 επιληπτικών ανθρώπων κατά τη διάρκεια χειρουργείου. Οι ασθενείς ήταν ξύπνιοι και μπόρεσαν να κάνουν μια άσκηση.
Στο δεύτερο πείραμα, ο επικεφαλής της έρευνας Bradley Voytek και η ομάδα του πήραν αποτελέσματα εξετάσεων 11 ανθρώπων ηλικίας από 20 έως 30 ετών και να συνέκριναν με τα αποτελέσματα 13 εθελοντών ηλικίας από 60 έως 70 ετών.
 
Και τα δυο πειράματα έδειξαν πως η ταχύτητα λειτουργίας του εγκεφάλου είναι μειωμένη στις μεγάλες ηλικίες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί η ταχύτητα του εγκεφάλου μειώνεται επειδή στις μεγάλες ηλικίες υπάρχει περισσότερος «λευκός θόρυβος» όπως τον αποκαλούν. Με πιο απλά λόγια, η ταχύτητα του εγκεφάλου πέφτει επειδή είναι βεβαρημένος με περισσότερα στοιχεία προς επεξεργασία.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: