Η επόμενη μέρα για το Obamacare

26-12-2016

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής του εκστρατείας ο εκλεγμένος πρόεδρος Donald Trump  είχε δηλώσει ότι θα ανακαλέσει άμεσα το Obamacare και θα συγκαλέσει το Κογκρέσο σε ειδική συνεδρίαση προκειμένου αυτό να επιτευχθεί. «θα το κάνουμε και θα το κάνουμε άμεσα δήλωνε κατηγορηματικά σε μία από τις προεκλογικές του εμφανίσεις. Το Obamcare είναι καταστροφικό!»

Εξάλλου το ίδιο είχε πει και ο εκπρόσωπος των ρεπουμπλικάνων βουλευτών στο Κογκρέσο Paul Ryan σε ομιλία του την προηγούμενη Τετάρτη. «Θέλουμε να αλλάξουμε το Obamacare και θα το κάνουμε αμέσως μόλις αναλάβει την προεδρία ο Donald Trump.»

Σύμφωνα όμως με τους νομικούς και τους αναλυτές πολιτικής της Υγείας, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει ούτε τόσο άμεσα, ούτε τόσο ανώδυνα. Για να αρχίσουμε από τα βασικά μία ολική ανατροπή του σχεδίου Obama για την Υγεία δε μπορεί να συμβεί εκτός εάν 60 βουλευτές ψηφίσουν για αυτό, κάτι που οι παρατηρητές θεωρούν πολύ δύσκολο να γίνει αφού στην καλύτερη περίπτωση οι ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν 51 ή 52 εκλέκτορες.

Αυτό που οι αναλυτές θεωρούν πιθανότερο να συμβεί, είναι να γίνουν κάποιες επιμέρους αλλαγές στο νόμο Obama, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία συμφιλίωσης  (θεσμοθετημένη διαδικασία στο Σώμα των Εκλεκτόρων για ειδικές express νομοθετήσεις), που θα τους εξασφαλίσει τους 51 εκλέκτορες.

Ο νέος αυτός νόμος που θα προκύψει υποτίθεται ότι θα πρέπει να αναθεωρεί  την αύξηση των φόρων, και την υποχρεωτική βασική κάλυψη. Αυτό βέβαια είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα αφού όχι μόνο επηρεάζει περίπου 15 εκατομμύρια ασφαλισμένους αλλά στοιχίζει και γύρω στα δύο τρις δολάρια στην αμερικανική οικονομία για μία δεκαετία.

Στην ουσία όμως δεν «ξεφορτώνεται» τα νομοθετήματα που καλύπτουν χιλιάδες σελίδες, σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη αλλά και την αύξηση κατά 22%, του ελάχιστου ποσού για τη βασική ιατρική κάλυψη (premium hike). Το forbes σε χθεσινή του ανάλυση υπογραμμίζει ότι ίσως να ήταν και η επικείμενη αύξηση των premium hikes κατά 22% για το 2017 που χάρισαν στον Trump την πολυπόθητη προεδρία.

Η ολική ανατροπή γίνεται ακόμα πιο  απίθανη αφού πέρα από τις προεκλογικές δηλώσεις δεν έχει διαφανεί μία κοινή συναινετική γραμμή εκ μέρους του ρεπουμπλικανικού κόμματος πάνω στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Σημειώνουμε τέλος ότι ο ίδιος ο Trump στη γνωστή αμερικανική εκπομπή “60 minutes” στις 28 Σεπτεμβρίου το 2015, είχε δηλώσει, ότι όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες ακόμη και οι ανασφάλιστοι, για τους οποίους είχε πει ότι θα διαπραγματευθεί με τα νοσοκομεία για να τους παρέχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Όταν ρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει για αυτό, ο Trump είχε απαντήσει: «Η κυβέρνηση θα πληρώσει, εξασφαλίζοντας πόρους από την περικοπή των σπαταλών πουεμπεριέχει το Οbamacare.»

Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά που έχει πει ο Trump εννοεί και τι μπορεί να κάνει. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι κατά το ξήλωμα των έστω και επιμέρους σημείων του σχεδίου Ομπάμα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πλημμυρίσουν από καρκινοπαθείς ή άλλους ασθενείς που χάνουν την ιατρική τους κάλυψη και οι ρεπουμπλικάνοι τότε, δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να προσφέρουν κάλυψη σε ακόμη περισσότερους από αυτούς του Οbamacare. Σύντομα θα φανεί εάν είναι σε θέση να το κάνουν.

Άρης Σιφονιός