Η Ευρώπη για την παχυσαρκία ως κοινωνικό φαινόμενο

26-12-2016

Στην “EXPO Milano 2015”, η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (European Association for the Study of Obesity, EASO) έκανε ένα σημαντικό βήμα για την αναγνώριση της παχυσαρκίας ως  επιδημία με επιπτώσεις τόσο στον ίδιο άνθρωπο όσο και στην  κοινωνία. Οι απόψεις της EASO διατυπώνονται στο κείμενο με τον τίτλο “Διακήρυξη του Μιλάνου, 2015” στην ανάπτυξη του οποίου συνέβαλε και η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Στατιστικά που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου: Κανένας φυσικά δεν θα έμπαινε στον κόπο να ασχοληθεί με την παχυσαρκία εάν δεν αφορούσε σχεδόν 7 στους 10 κατοίκους του δυτικού κόσμου. Την ίδια στιγμή, 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών έχουν επιπλέον κιλά και αποτελούν μελλοντικούς ασθενείς με διαβήτη, καρδιαγγειακά και άλλα μεταβολικά νοσήματα.

Υπό νέο πρίσμα με επίκεντρο τον άνθρωπο: Η επιστημονική κοινότητα  γνωρίζει πολύ καλά τα παραπάνω νούμερα και τις επιπτώσεις της επιδημίας στην υγεία και  στο κόστος της υγείας για τα κράτη. Η Διακήρυξη του Μιλάνου όμως θέτει ένα προβληματισμό ο οποίος λίγο έχει απασχολήσει τους ιθύνοντες μέχρι σήμερα. Πέρα από τη σωματική υγεία, τα επιπλέον κιλά επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχολογία των υπέρβαρων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη Διακήρυξη, στα μάτια της κοινωνίας όταν κάποιος  έχει υπάρξει με επιπλέον βάρος, παραμένει παχύσαρκος ακόμα και όταν χάσει τα κιλά. Στο μέλλον υπάρχει τεράστια ανάγκη οι αρμόδιοι φορείς να μην αντιμετωπίσουν απλά το φαινόμενο, αλλά χρειάζεται να καταγγείλουν το κοινωνικό στίγμα που φέρουν άτομα με αυξημένο βάρος.

Τα κυριότερα σημεία της Διακήρυξης του Μιλάνου είναι:

  • Ο σεβασμός και η ισότητα που αξίζουν οι άνθρωποι με επιπλέον κιλά.
  • Η συνέχιση των προσπαθειών από όλους τους φορείς της κοινωνίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων.
  • Η πρόληψη της επιδημίας πρέπει να βασιστεί στη διαρκή εκπαίδευση των καταναλωτών.
  • Η παχυσαρκία επιδρά στην προσωπικότητα τον ατόμων, και η έμφαση που δίνεται στην απώλεια βάρους εντείνει τον κοινωνικό στιγματισμό. Η ψυχολογική υποστήριξη από τους επιστήμονες υγείας και τους οικείους και η έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή αποτελούν προϋποθέσεις.

 

Τα επόμενα βήματα που καλεί η EASO να ακολουθήσουν όλοι οι   εμπλεκόμενοι φορείς είναι 6:

  1. Σεβασμός, που κερδίζεται εκπαιδεύοντας την κοινωνία.
  2. Αποδοχή των συνανθρώπων με επιπλέον βάρος.
  3. Αναγνώριση του φαινομένου, ως μία κατάσταση που μπορεί να μην στιγματίσει κάποιον για όλη του τη ζωή.
  4. Αποβολή του κοινωνικού στίγματος.
  5. Κοινός διάλογος μεταξύ κυβερνήσεων, κοινωνικών φορέων, ερευντών, της βιομηχανίας, των ΜΜΕ και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.
  6. Διαμερισμός των ευθυνών, το βάρος πρέπει να μεταφερθεί από τις πλάτες των όσων έχουν επιπλέον κιλά στη συνήειδη και τις πράξεις όλης της κοινωνίας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το φαινόμενο.
 
Ήρθε η ώρα το βάρος των επιπλέον κιλών να φύγει από τις πλάτες εκείνων που τα φέρουν και να μεταφερθεί στο σύνολο της κοινωνίας.

Βρείτε αναλυτικά τη Διακήρυξη του Μιλάνου, πατώντας εδώ.


Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com