Η ευτυχία έρχεται μετά τα 70

26-12-2016
Λένε πως τα νιάτα είναι ευτυχία. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν είναι απαραίτητο και απόλυτο. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως όσο πλησιάζουν στην ηλικία των 70, οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο ευτυχισμένα
 
Ερευνητές από το University College του Λονδίνου παρακολούθησαν 3.000 άντρες και ημέρες από την ημέρα της γέννησής τους τον Μάρτιο του 1946 μέχρι πρόσφατα.
Στόχος τους ήταν να δουν τις κοινές εμπειρίες που μας κάνουν ευτυχισμένους σε κάθε ηλικία.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα συναισθήματα της ευεξίας και της ευτυχίας αυξάνονται στην έβδομη δεκαετία της ζωής των ανθρώπων.
Παρά τα αυξημένα προβλήματα υγείας σε αυτές τις ηλικίες οι άνθρωποι στην τρίτη ηλικία βρίσκουν τον τρόπο να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους νεότερους.
 
Η σχετική μελέτη διενεργήθηκε από το ερευνητικό τμήμα για την υγεία και την ηλικία του και είναι σημαντικό ότι έγινε σε βάθος χρόνου και σε μεγάλο αριθμό εθελοντών.
 
Όταν οι εθελοντές ήταν σε ηλικία 60 με 64 ετών «μετρήθηκε» η ευεξία τους καθώς λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως, το αίσθημα της χαράς, η αισιοδοξία, το αίσθημα της χρησιμότητας, της αυτοπεποίθησης και της χαλάρωσης. Τα ίδια ερωτήματα που τους τέθηκαν στην παραπάνω ηλικία, τέθηκαν πάλι στην ηλικία των 69 ετών και οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι ήταν πιο ευτυχισμένοι καθώς περνούσαν στην έβδομη δεκαετία της ζωής τους.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Mai Stafford, είπε πως «ανακαλύψαμε ότι ένας στους πέντε παρουσίασε αυξημένα επίπεδα ευεξίας στην τρίτη ηλικία παρόλο που μία μειοψηφία παρουσίασε πτώση». 
 
Παράλληλα, τα στατιστικά στοιχεία στη Βρετανία δείχνουν ότι οι άνθρωποι στη μέση ηλικία είναι λιγότερο ευτυχισμένοι και έχουν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από την ζωή τους και υψηλά επίπεδα ανησυχίας, τα ίδια στοιχεία έχουν καταγράψει ότι οι άνθρωποι ηλικίας από 65 μέχρι 79 ετών παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα προσωπικής ευτυχίας.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: