Οι φοιτητές ιατρικής έχουν κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας

26-12-2016
Οι φοιτητές ιατρικής έχουν αρκετό άγχος αφού οι σπουδές τους είναι πολυετής, το μέλλον δύσκολο και η δουλειά που έχουν επιλέξει είναι δύσκολη και με μεγάλες ευθύνες. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως μεγάλο ποσοστό φοιτητών ιατρικής εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης και αυτοκτονικό ιδεασμό.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία από 195 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 129.000 φοιτητές ιατρικών σχολών σε 47 χώρες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Medical Association, έδειξαν πως περισσότεροι από ένας στους τέσσερις φοιτητές Ιατρικής εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης και πάνω από ένας στους δέκα έχουν τάσεις αυτοκτονίας.
 
Όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ντάγκλας Μάτα και οι συνεργάτες του ανάλογα με τη μελέτη και τη χώρα, τα ποσοστά κατάθλιψης εμφανίζονται να κυμαίνονται από 9% έως 56%, ενώ του αυτοκτονικού ιδεασμού από 7% έως 24%. Μάλιστα, πολύ λίγοι φοιτητές (μόνο το 16%) έχουν καταφύγει σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για τα ψυχικά προβλήματά τους.
 
Όπως εξήγησε ο Δρ. Μάτα «η κατάθλιψη είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλα τα επίπεδα της ιατρικής εκπαίδευσης, επιδρώντας αρνητικά στην υγεία των γιατρών σε βάθος χρόνου, καθώς και στην ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών στα πανεπιστημιακά ιατρικά νοσοκομεία».
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βασική αιτία είναι η ψυχική επιβάρυνση των φοιτητών Ιατρικής από τις απαιτήσεις των σπουδών και την ανταγωνιστικότητα στις σχολές τους. Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί πιο σοβαρά και να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: