Η φτώχεια επηρεάζει και τη νοημοσύνη

26-12-2016
Είναι κάτι που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ πως ισχύει, κι όμως έρευνα Αμερικανών επιστημόνων το αποδεικνύει. Τα παιδιά από φτωχές οικογένειες έχουν και μικρότερες νοητικές ικανότητες.
 
Ερευνητές από το Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια και του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες μελέτησαν με μαγνητική τομογραφία τους εγκεφάλους 1.100 παιδιών και νέων ηλικίας από τριών έως 20 ετών. Στη συνέχεια συσχέτισαν την εικόνα κάθε εγκεφάλου με το οικογενειακό εισόδημα καθενός.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Nature Neuroscience» έδειξαν πως η επιφάνεια του εγκεφαλικού φλοιού, του εξωτερικού και πιο εξελιγμένου μέρους του εγκεφάλου, ήταν κατά μέσο όρο 6% μεγαλύτερη στα παιδιά από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα άνω των 137.000 ευρώ, σε σύγκριση με τα παιδιά από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 23.000 ευρώ.
 
Γιατί όμως γίνεται αυτό; Όπως εξηγούν οι επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κίμπερλι Νόουμπλ και Δρ. Ελίζαμπεθ Σόουελ, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα φτωχό περιβάλλον έχουν παραπάνω στρες. Κι αυτό, ιδίως αφού είναι στην φάση ανάπτυξης, έχει αρνητική επίπτωση και στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.
 
Τα παιδιά από ευκατάστατες οικογένειες δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα. Κι έτσι εξηγούν οι ειδικοί και την «ψαλίδα» ικανοτήτων και εισοδημάτων στο σχολείο και στην κοινωνία που δημιουργείται αργότερα ανάμεσα στις δυο τάξεις.
 
Όπως είπε η Δρ. Σόουελ «το μήνυμά μας δεν είναι ότι “αν είσαι φτωχός, ο εγκέφαλός σου θα είναι μικρότερος και δεν μπορεί να γίνει τίποτε γι’ αυτό”. Κατά κανένα τρόπο δεν είναι αυτό το μήνυμα. Η βελτίωση της πρόσβασης στους πόρους που θα εμπλουτίσουν το αναπτυξιακό περιβάλλον του παιδιού, μπορούν να αλλάξουν την τροχιά της εγκεφαλικής ανάπτυξης προς το καλύτερο».