Η φτώχεια προκαλεί παχυσαρκία

26-12-2016
Το απλοϊκό σκεπτικό λέει πως όταν ένας άνθρωπος είναι φτωχός τότε δεν έχει και πολλά λεφτά για να γεμίσει το ψυγείο του, άρα να φάει και πολύ. Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική και λέει πως η φτώχεια μπορεί πράγματι να οδηγήσει και στην παχυσαρκία.
 
Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έχουν οικονομικές δυσκολίες και χρέη είναι πιο παχύσαρκοι. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ίδια την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν αλλά κυρίως με το στρες και τα αποτελέσματα του. Το άγχος των οικονομικών προβλημάτων και τα χρέη μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την υγεία.
 
Στη Γερμανία, το 7,6% των νοικοκυριών της έχουν μεγάλα χρέη και αδυνατούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε λογικά χρονικά πλαίσια. Στο γενικό πληθυσμό το ποσοστό των παχύσαρκων είναι 11% ενώ μεταξύ των ατόμων που έχουν υπερβολικά χρέη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25%.
 
Οι ειδικοί βρήκαν πως πολλοί από αυτούς που έχουν χρέη ήταν νέοι με χαμηλό μαθησιακό επίπεδο. Μάλιστα, εμφάνιζαν σημάδια κατάθλιψης ενώ πολλοί από αυτούς κάπνιζαν πολύ καθημερινά.
Οι ερευνητές επινόησαν μια κλίμακα η οποία δείχνει την οικονομική κατάσταση κάθε ατόμου και αξιολόγησαν μέσω αυτής την κατάσταση του ατόμου και το δείκτη στρες λόγω των χρεών του.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στη γένεση της παχυσαρκίας είναι ψυχολογικοί γι’ αυτό το στρες και η κατάθλιψη που νιώθουν τα άτομα αυτά λόγω των χρεών που τους πιέζουν, τους κάνει να βρίσκουν διέξοδο στο φαγητό. Έτσι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού νομίζοντας ότι έτσι αμβλύνουν κατά έναν τρόπο τα συμπτώματα που βιώνουν.
 
Ένας ακόμα παράγοντας είναι το γεγονός πως η υγιεινή διατροφή είναι συνήθως πιο ακριβή γι’ αυτό πιθανότατα καταφεύγουν σε φαγητά που είναι μεν φθηνότερα αλλά είναι επίσης πλούσια σε ενέργεια όπως τα γλυκά ή τα λιπαρά σνακ.
Ακόμη η παχυσαρκία τους κάνει ακόμα πιο φτωχούς και πιο χρεωμένους καθώς τους στερεί τη δυνατότητα να βρουν εύκολα εργασία από ό,τι τα άτομα με κανονικό βάρος.
 
Όπως εξήγησαν οι ερευνητέςη παχυσαρκία συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις καθώς, η οικονομική ανέχεια δεν δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να ψυχαγωγηθεί, να ασκηθεί ή να παραβρεθεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει τα προβλήματά του και συγχρόνως θα κάνουν καλό στην υγεία του.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: